Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dinkić podneo zahtev za gašenje URS-a

    Ministar u nekoliko vlada i bivši predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić podneo je Ministarstvu državne uprave zahtev da se njegovo ime izbriše iz registra političkih partija gde je upisan kao zastupnik te partije, pišu beogradski mediji.

    On je u istom dopisu istakao i da, što se njega tiče, ministarstvo koje vodi Kori Udovički može da pokrene postupak brisanja URS iz registra, pošto ta partija ne postoji već više od godinu dana.

    On je, kako se navodi, dao ostavku u partiji u martu prošle godine koju je usvojilo Predsedništvo stranke, ali se potom partija raspala i stranačka skupština nikada se nije sastala da usvoji njegovu ostavku. Dinkić je u odgovoru izrazio sumnju da će se to ikada i desiti te zatražio od Ministarstva da se njegovo ime kao zastupnika izbriše iz registra. Pošto odluku o gašenju partije treba da donese Skupština URS, koja prema njegovom mišljenju se više neće sastajati, on je Ministarstvu poručio da mogu da pokrenu postupak brisanja partije.

    Na pitanje lista Danas da li nadležni mogu da izbrišu partiju koja ne postoji, u Ministarstvu državne uprave navode da je Zakonom o političkim strankama propisano da to ministarstvo "ako utvrdi da su ispunjeni uslovi za brisanje stranke iz registra odnosno ako utvrdi ili sazna da je organ utvrđen statutom doneo odluku o prestanku rada ili ako se stranka spojila sa drugom ili drugim strankama, a zastupnik nije podneo prijavu za brisanje iz registra, može pokrenuti postupak za brisanje političke stranke iz registra po službenoj dužnosti", piše Danas.

    URS je partija koja je nastala od nekadašnje G17 plus koja je dugo bila na vlasti posle političkih promena u Srbiji posle 2000. godine. URS je bila na vlasti i 2012. godine, da bi potom 2013. bila izbačena iz vladajuće koalicije, a na izborima prošle godine nije uspela da predje cenzus.

    Nakon odlaska Dinkića iz partije ubrzo se razišla i ostala stranačka infrastruktura. Potpredsednica te partije Verica Kalanović dobila je funkciju u Luci Beograd, dok je druga nekadašnja potpredsednica URS Suzana Grubješić do skoro radila u Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuka Jeremića. Lokalni funkcioneri i odbori ili su osnovali nove lokalne pokrete ili su kolektivno ili pojedinačno prešli u druge stranke, mahom u SNS i DS.

    O Ujedinjenim regionima Srbije, pisalo se ove godine u kontekstu izbora, jer su navodno ostavili dugove od 119,4 miliona dinara. Za Dinkića se govori da se bavi konsaltingom u Crnoj Gori, a februara ove godine on se navodilo da u ime Etihad Airwaysa vodi pregovore o aranžmanu sa Montenegro Airlinesom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE