NOVI MODEL EVROLIGE: Bogataši odlučili da igraju sami

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NOVI MODEL EVROLIGE: Bogataši odlučili da igraju sami

  Od sledeće sezone biće promenjen sistem takmičenja i Evroliga će brojati 16 klubova, odlučeno je na istorijskom sastanku u Barseloni.

  Predsednik Evrolige Jordi Bertomeu predstavio je predstavnicima 11 klubova novi 10-godišnji plan kao pandan ponudi FIBA i klubovi su odlučili da ostanu uz Evroligu.

  Prema novom modelu koji je predstavljen u Barseloni, Evroligu će od sledeće sezone igrati 16 klubova. 11 klubova biće stalni učesnici, tri kluba biće šampioni svojih zemalja, a preostala dva učesnika bi bili šampion Evrokupa i pobednik kvalifikacionog turnira. Još uvek nije odlučeno koja tri šampiona bi igrala u novoj Evroligi.

  Evroliga je otkrila i da će 11 stalnih učesnika biti klubovi koji trenutno imaju A licencu – Anadolu Efes, CSKA, Armani, Barselona, Fenerbahče, Laboral Kuča, Makabi, Olimpijakos, PAO, Real Madrid i Žalgiris.

  „Evroliga će imati novi format sa 16 klubova. 11 stalnih učesnika (moguće proširenje u budućnosti), šampion Evrokupa, tri šampiona domaćih liga i jedan pobednik kvalifikacija u kojima će učestvovati osam timova. 16 klubova će igrati po ligaškom sistemu 30 kola, a nakon toga će uslediti plej-of na tri dobijene utakmice, a pobednici serija će obezbediti plasman na završni turnir“, saopštila je Evroliga.

  Evrokup će imati 24 tima od kojih će 21 učešće obezbediti kroz domaća takmičenja, a preostala tri će dobiti specijalnu pozivnicu. Navedeno je i da će se Evrokup igrati praktično po istom sistemu kao i Evroliga.

  Ključna stvar oko koje su se sporili klubovi je novac. Predsednik moskovskog CSKA Andrej Vatutin otkrio je da je Evroliga u saradnji sa agencijom IMG najavila da će klubovi dobijati mnogo veći novac od sledeće sezone.

  Kako je navedeno na sajtu moskovskog kluba, sastanak u Barseloni trajao je skoro osam sati.

  „CSKA je prošle sezone bio treći u Evroligi i od turnira je ukupno zaradio nešto malo više od 500.000 evra. Mislim da ne moram više ništa da komentarišem na ovu temu. Američka kompanija IMG predstavila je 10-godišnji biznis plan vredan minimum 630 miliona evra. Oko 60% ovog novca bi trebalo da bude podeljeno klubovima, što znači da bi od takmičenja klubovi zarađivali od 36,3 do 49,2 miliona godišnje“, rekao je Vatutin.

  On je dodao i da je odlučeno da klubovi ostanu uz Evroligu.

  „Tokom sastanka je razmatrana i ponuda FIBA. Posle mnogo diskusije odlučeno je da klubovi ostanu uz Evroligu u narednom 10-godišnjem periodu."

  Ono što je nejasno, da li se među ta tri pobednika nacionalnih liga računa ABA liga ili se koncept podudara sa onim koji je nudila FIBA, a to je da su ta tri prvenstva od četiri razmatrana: italijanski, francuski, nemački i litvanski.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE