Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Budućnost medicine nije u lekovima i aparatima već…

    Između predavanja iz anatomije i biohemije, američki studenti medicine sada uče kako da dinstaju i začinjavaju, praveći domaća kuvana jela. U Medicinskoj školi na univerzitetu u Tulanu (Luizijana), od 2012. godine uči se kuvanje na prvoj i drugoj godini studija. To je prvi medicinski fakultet u zemlji koji je uposlio kuvara kao redovnog profesora.

    U međuvremenu je još šesnaest medicinskih fakulteta ubacilo kuvanje u program, kako piše sajt Quartz, a sertifikat za kulinarsku medicinu sve je popularniji među lekarima, farmaceutima, medicinskim sestrama i nutricionistima.

    Ovaj program je razvijen u saradnji sa kulinarskom školom “Džonson i Vels” i pomaže lekarima da svojim pacijentima pružaju prave zdravstvene savete. Umesto sterilnih nutricionističkih preporuka, lekari koji prođu kroz ovaj program mogu pacijentima da preporučuju konkretna jela i načine pripreme. Program se temelji na načelima Mediteranske ishrane, prilagođene specifičnim bolestima i potrebama pacijenata.

    Lekari i kuvari se nadaju da će ovaj program doprineti velikoj promeni načina na koji lekari govore svojim pacijentima o ishrani, budući da su bolesti koje izazivaju loše prehrambene navike u stalnom porastu. Trenutno, manje od polovne lekara opšte prakse u SAD nudi savete o ishrani, fizičkoj aktivnosti i kontrolisanju težine.

    Prvi rezultati ovog programa pokazali su da su studenti koji su ga pohađali ne samo kvalitetnije savetovali pacijente, već su i sami počeli zdravije da se hrane. Njegovi tvorci predviđaju budućnost u kojoj će poseta lekaru uključivati i razmenu recepata, možda čak – i prepisivanje određenih namirnica na recept.

    Foto: Youtube/Printscreen

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE