Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kostić pokreće prve vetrenjače u Srbiji

    Kompanija MK Fintel vind će u četvrtak 12. novembra u blizini Kule otvoriti vetropark instalisane snage 9,9 megavata (MW), prvo takvo "zeleno" energetsko postrojenje u Srbiji.

    Izgradnju vetroparka u blizini Kule MK Fintel vind, zajednička kompanija italijanske kompanije Fintel energia, javnog preduzeća prisutnog na italijanskoj berzi, i srpske MK grupe, počela je u februaru 2015. godine, prenosi Beta.

    Prema podacima sa sajta MK grupe, postrojenje koje se sastoji od tri vetrogeneratora "vestas" visine 178 metara, proizvodiće 27 miliona kilovat sati "zelene engergije", što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava.

    Kompanija MK Fintel vind je uložila blizu 15 miliona evra u projekat izgradnje Vetroparka "Kula", a tom investicijom, kako se ističe, stvoriće se uslovi za otvaranje oko 50 novih radnih mesta u Srbiji.

    Ta italijansko-srpska kompanija najavila je i da će izgraditi još jedan vetropark koji će se nalaziti u okolini Vršca, ukupne vrednosti 11 miliona evra.

    Taj vetropark će, prema MK grupi, "zelenom energijom" snabdevati oko 5.500 domaćinstava.

    Kompanija MK Fintel vind, osnovana 2007. godine, jedna je od prvih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom "zelene energije" pomoću vetroelektrana i solarnih panela, a trenutno je, kako se navodi, najznačajniji investitor iz ove oblasti u Srbiji sa projektima snage 300 megavata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE