Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema dileme oko većih akciza na gorivo

    Nema dileme da je potreba za dodatnim korekcijama akciza na gorivo u funkciji povećanja penzija i plata u delu javnog sektora, kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

    "Pad cene goriva na svetskim berzama je de fakto izazvao pad cene goriva u maloprodajnoj mreži. Ako uzmemo u obzir da smo ove godine imali nultu inflaciju, nema dileme da to otvara mogućnost za određene korekcije i za dodatno punjenje budžeta", rekao je Antić nakon skupa o energetskoj bezbednosti i zaštiti životne sredine.

    Upitan kada se može očekivati korekcije akciza na gorivo, Antić je odgovorio da je za promenu akciza potrebna izmena zakona i da pretpostavlja da će taj zakon vrlo brzo ući u skupštinu.

    >>>>Veće plate i jeftinija tv pretplata kroz skuplje gorivo?

    Ministar rudarstva i energetike je na skupu potvrdio da je Srbija postala deo tima od 24 države koje treba da obezbede da se fosilna goriva koriste na odgovoran način, dodajući da prelaskom na nove tehnologije neće odustati od korišćenja uglja.

    Prema njegovim rečima, u prvi plan trebalo bi staviti odgovoran odnos prema životnoj sredini u smislu korišćenja fosilnih goriva i novih tehnologija koje treba da smanje emisiju CO2.

    Srbija će biti prva zemlja u ovom delu Evrope koja će koristiti te tehnologije u oblasti sakupljanja, korišćenja i skladištenja ugljenika, rekao je Antić.

    Na skupu je rečeno da će u Srbiji prelazak na nove tehnologije – sakupljanje, koriščenje i skladištejne ugljenika, koje se u SAD koriste pola veka – otvoriti nova radna mesta.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE