Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neophodan rast svesti o značaju dobrovoljnih penzijskih fondova

    Stanje osnovnih, državnih penzijskih fondova u skoro svim zemljama sveta je takav da generacija današnje dece kada dođe vreme za to, neće imati penziju ili će imati sasvim mali iznos koji im neće biti dovoljan za život, istakao je Andrea Simnocelli, generalni direktor Generali osiguranja u Srbiji.

    “Zbog toga je neophodno da poraste svest o značaju dobrovoljnih penzijskih fondova, koji će u budućnosti samo rasti. Svako od vas mora da shvati da se niko drugi neće brinuti za vašu budućnost osim vas samih.”

    Prema njegovim rečima, postoji potpuno nerazumevanje uloge, funkcionisanja i prinosa koji donosi ulaganje u dobrovoljne penzijske fondove.

    Devet godina nakon osnivanja, Generali Dobrovoljni penzijski fond povećao je svoju imovinu na 7,5 milijardi dinara, što čini više od četvrtine tržišta dobrovoljnih penzijskih fondova. Ovo je prvo društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom osnovano u Srbiji, 2006. godine, i u okviru njega posluju dva fonda – Generali Basic i Generali Index. Ukupan broj članova iznosi preko 52.000.

    „Trenutna situacija na tržištu je stabilna, a imovina fondova je u konstantnom porastu. Ono što moramo imati na umu jeste da ova vrsta štednje jeste potreba, a ne luksuz, posebno imajući u vidu situaciju sa javnim penzionim sistemom. Upravo zato smatramo da prostora za dalji razvoj industrije i te kako ima“,  istakla je Nataša Marjanović, izvršna direktorka Generali Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom. Kako bi plastično istakla benefite ovakve štednje, Nataša Marjanović iznela je i primer: „Član Generali dobrovoljnog penzijskog fonda koji je sa uplatama penzijskih doprinosa počeo 2006. godine, svakog meseca uplaćujući maksimalni neoporezivi iznos i kojem je poslodavac uplaćivao isti iznos, danas na svom ličnom računu ima gotovo 1,5 miliona dinara odnosno 12.000 evra.“

    Govoreći o planovima kompanije, Nataša Marjanović je istakla da planovi kompanije podrazumevaju nastavak ostvarivanja značajnih pozitivnih prinosa za članove fondova, kao i održavanje nivoa uplata klijenata, s obzirom na to da opšte mere štednje utiču na poslovanje čitave industrije. “Sa druge strane, očekujemo nastavak reformi državnog penzionog sistema. Produžetak radnog veka, trajne kazne za prevremeni odlazak u penziju i smanjenje grejs perioda za penzije biće dodatni podsticaj za mnoge građane i poslodavce da počnu da razmišljaju o uplaćivanju doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove.“

    Dobrovoljni penzijski fondovi Generali Basic i Generali Index imaju jasno diferencirane investicione politike i dva različita mehanizma borbe protiv inflacije i depresijacije dinara. U Dobrovoljnom penzijskom fondu Generali Index se štedi isključivo u evro indeksiranoj aktivi, dok se u fondu Generali Basic kombinuje ulaganje u evro indeksiranu aktivu sa ulaganjem u kvalitetne dinarski denominovane instrumente.

    Poslovanje dobrovoljnih penzijskih fondova je strogo regulisano i kontrolisano od strane Narodne banke Srbije. Zagarantovana je sigurnost ulaganja, kroz striktna ograničenja u šta i koliko maksimalno društvo za upravljanje penzijskim fondom sme da ulaže. Sigurnost ulaganja, uz veliku javnost rada, doprinosi transparentnosti koja je potrebna za izgradnju poverenja, u proteklim vremenima često narušavanog, a bez kojeg je postojanje ovakvog proizvoda praktično nemoguće.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE