Skok niške industrije - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skok niške industrije

  Industrijska proizvodnja u Nišu ove godine beleži stalni rast, koji je u prvih prvih devet meseci veći u odnosu na isti period lani za 30,8 odsto.

  Podaci gradske Uprave za privredu pokazuju da je od januara do septembra najveći rast ostvaren u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju – 65,3 odsto, dok je proizvodnja poluproizvoda porasla za 24,5 odsto, a kapitalnih proizvoda za 2,4 odsto.

  Pad proizvodnje zabeležen je u proizvodnji energije, 12,6 odsto i u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju – 2,5 odsto.

  Posmatrano po granama prerađivačke industrije, najveći napredak ostvarili su proizvođači hemikalija i hemijskih proizvoda sa rastom 49,2 odsto. Za njima slede proizvođači mašina i opreme (44,9 odsto), proizvođači prehrambenih proizvoda (27 odsto), i proizvođači električne opreme (25,8 odsto).

  Rast od 16,8 odsto ostvarili su proizvođači proizvoda od metala, a rast od 3,1 odsto proizvođači računara, elektronskih i optičkih proizvoda.

  Uprkos dolasku Benetona i uz pogone niškog Niteksa, ukupna proizvodnja odevnih predmeta u Nišu beleži pad od 31,4 odsto, a drastičan pad od čak 82,3 odsto zabeležen je i u proizvodnji gume i plastike, iako se u gradu na Nišavi nalazi jedna od najvećih fabrika za proizvodnju gume u Srbiji – Crveni trougao, odnosno nekadašnji Vulkan.

  Prema podacima gradske Uprave za privredu, u Nišu je na kraju prvog tromesečja ove godine radilo 64.032 ljudi, što je za oko hiljadu više nego na kraju 2014. godine. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE