Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amerikanci ispaljuju prvi `gasni hitac`

    Prve isporuke američkog gasa za Evropu će krenuće u Litvaniju, prenosi agencija Reuters, pozivajući se na dva neimenovana izvora iz gasnog sektora.

    Isti izvori tvrde da će prve isporuke tečnog prirodnog gasa (TPG) iz SAD u februaru krenuti za Litvaniju, dodaje britanska agencija i ocenjuje da će to verovatno biti prvi "ispaljeni hitac" u cenovnom ratu za tržišni udeo u predvorju Moskve.

    Pregovori su u toku o prvim isporukama američkog gasa, iako litvanska državna kompanija Lietuvos Energija i dalje traži popust na ruske isporuke, navodi jedan neimenovani izvor.

    Budući da bi američki izvoz TPG trebalo da premaši 60 miliona tona godišnje u 2019. godini, evropski regulatori doživljavaju TPG kao izvesno rešenje za rastuću tržišnu dominaciju Rusije, ocenjuje Reuters.

    Evropska komisija je ranije saopštila da će nadzirati planirano proširenje gasovoda Severni tok, iza kog stoji ruski Gazprom, a koja putem ovog projekta želi da poveća obim prodaje u Evropi.

    "Ako imate veliko nagomilavanje količina TPG u SAD u 2017. i 2018. godini, kao i nove isporuke Australije i Katara, to će značiti puno TPG u Evropi, sa čime će Rusija morati da se bori", izjavio je analitičar banke Societe Generale Thierry Bros.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE