Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SB UN: Jednoglasno u borbi protiv Islamske države

    Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio predlog rezolucije Francuske u kojoj se sve zemlje sveta pozivaju da pojačaju i koordiniraju akcije za sprečavanje novih terorističkih napada Islamske države i drugih ekstremističkih grupa.

    U rezoluciji se ocenjuje da Islamska država "predstavlja globalnu i do sada najveću pretnju svetskom miru i bezbednosti" i ističe odlučnost Saveta bezbednosti da se "svim sredstvima bori protiv te pretnje".

    Ovo je 14. rezolucija Saveta koja se odnosi na terorizam od 1999. godine, a doneta je posle prošlonedeljnih terorističkih napada u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi. Za te napade odgovornost je preuzela Islamska država.

    U rezoluciji se "nedvosmisleno najoštrije osuđuju užasni napadi" koje je izvela Islamska država ove godine i u Tunisu i Turskoj.

    U tekstu se apeluje na članice UN koje "imaju kapacitete da sprovedu neophodne mere protiv Islamske države i drugih nasilnih ekstremističkih grupa da to i učine" i da unište utočišta ekstremista u Iraku i Siriji.

    >>>>Kako se finansira Islamska država?

    >>>>`Teroriste finansira 40 zemalja, među njima i neke iz G20`

    Ipak, rezolucija ne daje zeleno svetlo za vojnu akciju zbog toga što se dokument ne poziva na Poglavlje sedam Povelje UN, što je jedini način za UN da to učini.

    Rezolucija poziva države da "pojačaju napore" u sprečavanju svojih državljana da se pridružuju džihadistima i da spreče finansiranje terorizma. 

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE