Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uprkos upozorenjima Rusije nema zime za Srbiju

    Najave ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka da će Rusija prekinuti isporuke gasa Ukrajini „danas ili sutra” zbog neplaćenih isporučenih količina tog energenta, ne bi trebalo mnogo da brine Srbiju.

    Razlog za ovo upozorenje iz Moskve stiže zbog činjenice da Ukrajina i dalje ne izmiruje na vreme svoje obaveze za gas prema Rusiji što Rusija neće više da toleriše.

    Rusija i Ukrajina postigle su 26. septembra dogovor o snabdevanju Ukrajine ruskim gasom tokom predstojeće zime posle višemesečnih pregovora uz posredstvo Evropske unije, čime se obezbeđuju isporuke Ukrajini do marta iduće godine.

    Kako prenose ruske novinske agencije, Novak je rekao da je Ukrajina od tada samo jednom platila avans za gas i da će Moskva morati da prekine isporuke „danas ili sutra”.

    Ukoliko do prekida isporuke i dođe Srbija ima dovoljno gasa u Banatskom Dvoru za najmanje 60 dana, tako da bi potrebe prioriteta bolnica, škola, obdaništa bile u potpunosti pokrivene, dok bi industrija tu morala da se snađe na nedki drugi način, ukoliko bi gasna kriza potrajala.

    S druge stran teško je očekivati da će SAD i Evropa kojima se Ukrajina posle rata na Krimu politički i ekonomski priklonila dozvoliti da Ukrajina bude kriva za nestanak gasa ostatku Evrope.

    Iako je reč o jednoj cevki kojom protiče i gas za Evropu i za Ukrajinu, a koja ide iz Rusije, Gasprom u s akom trenutku ima informaciju o tome koliko gasa uđe, a koliko izđae iz Ukrajine na osnovu merno-regulacionih stanica koje su postavljene na ulaski i izlasku iz zemlje.

    Ukoliko bi se dogodilo da iz cevi izlazi manje gasa od onih količina koje su redovno namenjene Evropi, Gasprom bi odmah alarmirao celu stvar, jer bi znao d se ponavlja situacija od ranije kada je Ukrajina neovlašćeno uzimala ruski gas za sebe.

    Niko do poznavalaca gasnih prilika u Srbiji, međutim, ni danas, ni stura, ukoliko do prekida isporuke gasa i dođe ne očekuje bilo kakve probleme za ostatak Evrope, pa i za Srbiju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE