Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Uber efekat` preti bankarskim gigantima

    Nekadašnji izvršni direktor banke Barclays predviđa mračnu budućnost za velike banke, koje će, kako kaže, pregaziti nadolazeće finansijske tehnologije, uz koje će finansijske usluge biti brže, a što je važnije – jeftinije.

    Vizija Antonyja Jenkinsa, koji je donedavno vodio jednu od najvećih britanskih banaka, o tome kakva budućnost čeka velike banke, meri se sa noćnom morom.

    Jenkins kaže da bi niz "Uberskih" poremećaja mogao da prepolovi broj tradicionalnih velikih banaka, dok bi profitabilnost u pojedinim oblastima mogla da opadne i za 60 procenata.

    Problem je, kako objašnjava, finansijska tehnologija, poznatija kao "fintech". Novi talas tehnički potkovanih startapova koji mogu da rade brže, bolje i jeftinije od velikih banaka, poremetiće tradicionalne poslove sa pozajmicama, isplatama i upravljanjem bogatstvom.

    U ovom svom "proročanstvu", Jenkins nije usamljen. Istraživanje koje je sprovela softverska firma Temenos, pokazalo je da 27 odsto visokih bankarskih službenika tehnološke kompanije vidi kao najveću pretnju njihovom biznisu.

    Zapravo, nadovezao se Jenkins, mi smo već svedoci ovih promena, pojavom startapova kao što su Lending Club and Funding Circle (pozajmice), Square (plaćanja), Nutmeg (upravljanje bogatstvom) i TransferWise (međunarodna plaćanja).

    "Primetan je ogroman pritisak na banke, koje će se boriti da primene nove tehnologije istom brzinom kao njihovi novonastajući rivali, a biće sve izazovnije da uspeju da povrate uložen novac i obezbede profit koji njihovi akcionari potražuju."

    U završnici, to će naterati velike banke da automatizuju svoje poslovanje. Predviđam da će broj zaposlenih u sektoru finansijskih usluga u narednih 10 godina da se prepolovi, a u najboljem slučaju, smanjiće se za bar 20 odsto, zaključio je Jenkins.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE