Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    VEĆ VIĐENO: U Srbiji najteže pada cena

    Sve najveće elektrane izbegle sniženje cena svojih usluga iako je gas jeftiniji za 23 odsto, a većini su izgovor gubici i dugovi građana.

    Kursne razlike, prošlogodišnja poskupljenja gasa, dodatni troškovi kod Srbijagasa, dugovi potrošača – samo su neka u moru opravdanja toplana da ne bi spustile cenu grejanja. Tako su direktno prekršili metodologiju obračuna cena koju je propisalo Ministarstvo energetike. Neki su čak – i poskupeli, pišu Novosti.

    U Beogradu su cene grejanje porasle za 0,04 dinara mesečno po kvadratu. Kada se postavilo pitanje zašto nema sniženja, iz gradske uprave su objasnili da je ta povoljnost već iskorišćena – prošle godine.

    Prema rečima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, prošle sezone cene usluga Beogradskih elektrana nisu pratile rast vrednosti energenata na tržištu, da građani ne bi drastično osetili tu razliku. Tada je grejanje poskupelo svega 4,7 odsto, iako je nabavna cena bila 23 odsto viša nego sada.

    U Pančevu, Udruženje građana korisnika usluga JKP, zatražilo je od preduzeća Grejanje da umanji cenu usluge, tvrdeći da je moguće smanjenje od 25 odsto. Preduzeće je tezu odbacilo. Opravdanje za odbijanje da smanje račune našli su u povećanim troškovima prenosa gasa, zakupa, kao i kursnim razlikama.

    Cena grejanja u Novom Sadu nije menjana. Korekcija, kažu u Toplani, nije u planu u sledećem periodu. Neizmirene obaveze korisnika naših usluga su tri milijarde dinara, od čega su dve milijarde dinara obaveze stambenih potrošača, dodaju u Toplani. Dospele obaveze prema Srbijagasu iznose 199 miliona dinara.

    Domaćinstva u Užicu plaćaju grejanje po cenama od januara 2013. Do kraja godine neće biti promene cena grejanja. Imamo dovoljne zalihe energenata, ali nam građani duguju 110 miliona, a privreda 20 miliona dinara, kaže direktor užičkog JKP Gradska toplana Zoran Šibalić.

    Kragujevačka Energetika na početku grejne sezone od gradske uprave zatražila je čak i povećanje cene za domaćinstva za 8,4 odsto. Gradsko veće odbilo je taj zahtev.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE