Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    10 neobičnih ali efektivnih saveta da poboljšate komunikaciju

    Kada razgovaramo sa drugim ljudima, često nismo svesni sopstvenog ponašanja.  Ali kada posmatramo druge, možemo da uočimo mnoga interesantna objašnjenja za naše aktivnosti. Ako krenemo od toga, moguće je da pronađemo načine da se osećamo mnogo udobnije u svojoj koži dok se družimo, radimo i komuniciramo sa drugima.

    Evo nekih veoma korisnih saveta koje prenosi sajt AskReddit.

    1. Ako treba da radite sa različitom publikom, stavite ogledalo iza sebe.  Većina ljudi biće ljubaznija prema vama, jer se neće baš osećati prijatno da vide svoj ljutiti ili besan odraz.

    2. Jednom kada iznesete vaše viđenje ili argumente u bilo kojoj debati, ne govorite potom ništa drugo. Dajte vašem protivniku vremena da razmisli o onome što ste rekli i da formuliše odgovarajući odgovor.

    3. Redosled po kome idu ideje određuje argument koji će preovladati u diskusiji. Počnite od najjačeg argumenta, od onog za koji ste najuvereniji da je istinit, a onda nastavite sa slabijim. Vaša konačna ideja bi po pravilu trebalo da bude najuverljivija od svih koje imate da ponudite.

    4. Ako neko pokušava da vas izludi, nemojte biti isprovocirani i pokušajte da ostanete smireni po svaku cenu. Ovo će osramotiti vašeg protivnika i naterati ga da igra po vašim pravilima.

    5. Pokušajte da izbegnete reč “Vi (ili ti)” u argumentima. Ovo uvek zvuči optužujuće i teško će držati situaciju pod kontrolom. Držite se fraza kao što su “Mislim” ili “Čini mi se”. Ovo je dobar način da se dostigne konsenzus.

    6. Za one koje imaju decu: Pokušajte da prepustite deci sitne odluke kao što je – koju odeću žele da obuku tog dana. Učiniće da se osećaju da mogu da kontrolišu situaciju, a cela situacija dovodi do manje sukoba i besa.

    7. Uvek se trudite da prvi sastanak sa nekim bude na mestu gde osećate mnogo pozitivnih emocija. Vaši utisci biće mnogo pozitivniji, i osećaćete se opuštenije, a takvom ćete i energijom zračiti.

    8. Ako pokazujete pravi entuzijazam i interesovanje kada srećete ljude (ili upoznajete), oni će to odmah osetiti i ponašaće se na isti način. Ovo uvek “pali” a ne iziskuje mnogo vremena i snage.

    9. Naučite kada da postavljate “otvorena” pitanja a kada “zatvorena”. Zatvorena su ona koja iziskuju odgovore “da” ili “ne”, dok se na otvorena daju sofisticiraniji i artikulisaniji odgovori. U zavisnosti u kom smeru želite da ide konverzacija, takva pitanja i postavljajte.

    10. Ako se “zaglavite” u argumentima, pokušajte da koristite samo one argumente za koje znate da su potvrđene činjenice, pre nego što izgubite strpljenje i počnete da koristite one ideje za koje niste sigurni da su tačne. Nećete se kasnije osećati glupo, što će vas učiniti još više besnim.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE