Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vulin: Spreman novac za isplatu vojnih osiguranika

    Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je do sada 17.516 vojnih osiguranika podnelo zahtev za isplatu jednokratnog duga od 2008. do 2015. godine, a da je oko 5,4 milijarde dinara namenjeno za isplatu te obaveze.

    Vulin je rekao da je više od 2.000 vojnih osiguranika odustalo od sudskih procesa i prijavilo se za jednokratnu isplatu dugovanja. Vojni penzioneri trebalo bi da dobiju jednokratnu isplatu u proseku od 305.000 dinara, pod uslovom da se odreknu tužbi za dugovanja zajedno sa kamatom.

    "Zaključno sa jučerašnjim danom 17.516 vojnih osiguranika je podnelo zahtev za isplatu pripadajućih razlika, od toga više od 2.000 vojnih osiguranika je odustalo od sudskog procesa i došlo je da se dogovori da sklopi vansudsko poravnanje sa PIO fondom", rekao je Vulin.

    Vulin je tokom posete beogradskoj filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje rekao da će čitav dug vojnim penzionerima biti isplaćen u januaru, "bez rata i bez kašnjenja".

    "Novac je predviđen, novac ih čeka i samo od njih zavisi u kojoj meri će se brzo naći na njihovim računima", rekao je Vulin i dodao da je poslato oko 57.000 pisama sa objašnjenima na adrese vojnih penzionera ili njihovih naslednika.

    Kako je najavio, vojni osiguranici naredne nedelje primiće prvu penziju uvećanu za 6,57 odsto, nezavisno od toga da li su podneli ili nisu zahtev za vansudsko poravnanje.

    Vulin je pozvao sve vojne penzionere koji još nisu podneli zahteve da to urade do 10. decembra, naglasivši da ne čekaju da "idu u sudske procese i da dobiju parnicu", jer sudovi u praksi pokazuju da ne priznaju ceo dug.

    "Sudovi u praksi ne priznaju ceo dug, već isplaćuju samo deo koji nije zastareo, zato je ovo mnogo povoljnije za penzionere", kazao je ministar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE