Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Privatizacija Galenike preko strateškog partnera

    Privatizacija kompanije Galenika biće sprovedena kroz proces strateškog partnerstva dokapitalizacijom, a tender će najverovatnije biti objavljen početkom februara, rekao je ministar Željko Sertić.

    Sertić je nakon posete kompaniji Galenika, rekao da je to dogovoreno sa rukovodstvom kompanije i privatizacionim savetnikom Deloitteom, ali i sa predstavnicima oba sindikata Galenike.

    Sertić je rekao da je privatizacioni savetnik predložio, a da su se rukovodstvo i sindikati složili, da se partneru ponudi deo kapitala u samoj Galenici, odnosno da se da na upravljanje nekom novom menadžmentu koji će imati mogućnost da restrukturira kompaniju, finansijski je osposobi i uloži u obrtna sredstva i investicije.

    "Cilj je da povećamo vrednost Galenike da bismo za dve, tri ili pet godina mogli da uđemo u pravi, klasičan proces privatizacije", rekao je Sertić i dodao da će kapital biti definisan u narednih mesec dana, uoči objavljivanja tendera.

    Na pitanje da li ima zainteresovanih za Galeniku, Sertić je rekao da je nekoliko kompanija zainteresovano.  "Jedan deo kompanija traži ustupke na koje mi kao država ne možemo da pristanemo", rekao je Sertić.

    Kaže da je, bez obzira na dugove koji su u prethodnom periodu iznosili više od 220 miliona evra, rukovodstvo Galenike u ovoj godini uspelo da ostvari profit i poveća proizvodnju i naplatu potraživanja.

    Posle tri kruga otpuštanja, strateškog partnera u Galenici čeka 1.425 radnika. Nadležni procenjuju da bi posle strateškog partnerstva, u konačnu privatizaciju Galenika mogla da uđe za dve do pet godina, sa daleko boljom pozicijom nego sada. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE