Kružna ekonomija, jer je linearna prevaziđena - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Kružna ekonomija, jer je linearna prevaziđena

Evropska komisija je usvojila novi ambiciozan paket mera o kružnoj ekonomiji radi lakšeg prelaska Evrope na kružnu ekonomiju, koja će podstaći globalnu konkurentnost, ekonomski rast i generisati nova radna mesta.

"Kako bismo obezbedili održiv rast za EU, potrebno je da na pametniji i održiviji način koristimo resurse. Očigledno je da linearni model rasta na koji smo se oslanjali više ne odgovara potrebama današnjeg modernog društva u globalizovanom svetu", navodi se na sajtu EK.

Evropska komisija je predložila niz mera, poput povećanja recikliranja, i iznela planove za izvlačenje najveće moguće koristi od svih sirovina, proizvoda i otpada, čime će se povećati ušteda energije i smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Predlozima je obuhvaćen čitav životni vek – od proizvodnje i potrošnje do upravljanja otpadom i tržištima sekundarnih sirovina.

Cilj Komisije je da do 2030. godine obezbedi recikliranje 65 odsto otpada domaćinstava, kao i da se u značajnoj meri smanji količina metala, plastike i hrane koji završe na deponijama ili zagađuju okeane.

Pod konceptom kružne ekonomije se podrazumeva uspostavljanje sistema primarne separacije otpada i maksimalna iskorištenost resursa.

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE