Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rezultati privrede sve lošiji?

    Vojvođanski sekretar za finansije Zoran Radoman izjavio je da se nastavlja protivustavno finansiranje Vojvodine, odnosno da će i u 2016. godini, prema Fiskalnoj strategiji, pokrajinska biti oštećena.

    Vojvođanski sekretar tvrdi da se prema Fiskalnoj strategiji za 2016. godinu koju je Vlada Srbije usvojila pre nekoliko dana, nastavlja nezakonito finansiranje Vojvodine, koje svake godine građanima donosi manjak u pokrajinskoj kasi, u odnosu na ono što je garantovano Ustavom.

    Radoman je na konferenciji za novinare rekao da će u 2016. godini, prema analizi Fiskalne strategije, građani Pokrajine biti oštećeni za više od 40 milijardi dinara, te da će pokrajinski budžet raspolagati sa 12 milijardi dinara.

    "Ovako mali obim pokrajinskog budžeta nismo imali od usvajanja Ustava Srbije", rekao je Radoman i dodao da će negativne posledice smanjenja budžeta direktno osetiti građani Vojvodine.

    Radoman je podsetio da je pokrajinska administracija prošle godine planirala budžet u skladu sa Fiskalnom strategijom koju je Republika donela za 2015. godinu i da su tada prihodi bili manji od predviđenih za 4 milijarde dinara zbog pada poreza na dobit.

    "Još tada je traženo od Ministarstva finansija da se nadoknade nedostajući prihodi kako je to i predviđeno zakonskim normama, međutim odgovor resornog republičkog ministarstva bio je negativan", kazao je Radoman.

    I u Fiskalnoj strategiji za 2016. se predviđa manji porez na dobit preduzeća, a ako porez na dobit preduzeća pada, to znači da su rezultati privrede sve lošiji, objasnio je Radoman ocenivši to kao zabrinjavajuće.

    Radoman je dodao da će iz Pokrajine biti upućeni amandmani na Zakon o budžetu, ali da prema dosadašnjem iskustvu u saradnji sa republičkom administracijom, ne očekuje se da će ta inicijativa naići na razumevanje. "Očigledno je da je za Republiku budžet Pokrajine politička, a ne ekonomska kategorija", oceno je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE