Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ako Kina uspori, sa sobom vuče još 40 zemalja

    Ukoliko ambiciozan plan kineskih vlasti o prelasku na rast baziran na inovacijama ne uspe, bruto društveni proizvod najmnogoljudnije zemlje će pasti i sa sobom "povući" još 40 zemalja, među kojima i pet razvijenijih, upozoravaju ekonomisti sa Oxforda.

    Komunistička partija pokrenula je program reformi kojima je cilj preorijentisati privredu zavisno o industriji i snažno orijentisano na izvoz i inovacije, koji bi rast BDP trebalo da zadrži na sadašnjem nivou.

    Čak 40 ekonomija će osetiti pad kineskog BDP ukoliko reforme kineskih vlasti, koje podrazumevaju prelaz sa investicionog na rast baziran na inovacijama, doživi neuspeh. Među njima je i pet razvijenih ekonomija.

    Ovo su prognoze ekonomista s Oxforda, koji predviđaju da Kini predstoji period usporenog rasta – u iduće dve godine rast će ići sporije za 4,8 procentnih poena, što znači dva posto u odnosu na sadašnjih sedam, prenosi Telegraph.

    "Pad kineske ekonomije imao bi dalekosežan uticaj na globalnu ekonomiju, pogotovo na rastuća tržišta, iako ni napredne ekonomije ne bi ostale imune", rekao je šef sektora za makroekonomska predviđanja na Oxfordu Jamie Thompson.

    Predviđaju najgore posledice po rusku privredu, odnosno usporavanje rasta za 4,2 posto, Čile bi usporio za 3,8, Južna Koreja za 3,3, a Saudijska Arabija, Australija i Japan za 2,6 odsto.

    Zanimljivo, među potencijalno "oštećenima" nema Srbije, ali je zato tu Hrvatska, gde bi, prema prognozama, došlo do usporavanja rasta za 1,2 odsto u iduće dve godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE