Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko ignoriše poštara, izvršitelj mu debelo fakturiše

    Ako se kazna zbog nepropisnog parkiranja ili švercovanja u autobusu, ne plati na vreme, ceo proces preuzimaju izvršitelji, a to znači da će morati da se plati debelo više od osnovnog duga.

    Komunalna preduzeća za naplatu svojih dugova može da angažuje isključivo izvršitelje, što će debelo da košta one koji kaznu nisu platili. Naplata dugova preko izvršitelja delimično pada na teret dužnika.

    Tako, na primer, na kaznu za prevoz koja iznosi 6.000 plus kamata uračunavaju taksu MUP, dostavu zaključka, taksu PIO fonda, sastavljanje podneska, dostavljanje pismena, nadzor nad izvršenjem i na kraju, nagradu za izvršitelja.

    Za dug do 30.000 troškovi samog izvršenja mogu biti do 4.200 dinara, ali krajnji iznos uz sve naplaćeno, može da iznosi i preko 20 hiljada dinara. Ivan Milošević iz Komore izvršitelja Srbije kaže da nelogičnosti postoje i da se radi na ublažavanju dodatnih troškova naplate.

    On ističe da je posebno bitno da građani ne ignorišu pošiljke i na vreme vide iznos duga koji će morati da plate. Ostala je navika u našem narodu da ako dovoljno dugo ignorišeš poštara, računi i potraživanja nestaju, ali situacija je suprotna.

    Dva puta će biti pokušano uručenje pošiljke dužniku, ako to ne uspe, onda se Zaključak stavlja na oglasnu tablu suda. Dužnik ima osam dana da plati dug i troškove, ali i pet dana da uloži prigovor čime se izvršenje odlaže. Neprimanjem pošiljke građani sebi čine medveđu uslugu i skraćuju vreme žalbe, savetuje Milošević.

    Privatni izvršitelj je diplomirani pravnik sa iskustvom u struci koji je položio ispit za izvršitelja i na koga su preneta javna ovlašćenja da donosi odluke i sprovodi izvršenje, dok je sudski lice sa srednjom stručnom spremom koje izvršni sudija zadužuje za manje složene radnje sprovođenja izvršenja. Samim tim, privatni izvršitelj ima veća ovlašćenja.

    Šta sve naplaćuju izvršitelji (za dug od 6.500 dinara):
    Kamata i troškovi postupka 4.680
    Pribavljanje dokumenata od MUP 1.800
    Dostava zaključka dužniku 360
    Pribavljanje podataka od PIO fonda 1.800
    Sastavljanje podneska 720
    Dostavljanje pismena 360
    Nadzor nad izvršenjem 1.440
    Nagrada za izvršitelja 3.600
    Ukupno 21.260 dinara

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE