Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Memorandum o 2.000 radnih mesta leti iznad Atlantika

    Novi Sad će utrošiti milijardu dinara za opremanje industrijske zone, i još blizu tri milijarde za izgradnju fabričkih hala za američku kompaniju Lir, koja se bavi proizvodnjom auto delova.

    U medijima je objavljeno da je potpisan memorandum o razumevanju, međutim kako javlja N1, taj dokument "prati" tajnovitosti oko pregovora sa tim investitorom. Lir dolazi i zaposliće dve do tri hiljade ljudi – Ovakva obećanja su sve što je poznato o investiciji u koju će Novi Sad utrošiti petinu ukupnog gradskog budžeta.

    Budući da na zahtev za uvid u detalje dokumenta ni nakon tri dana nije stigao odgovor, N1 je pitao prvog čoveka Novog Sada šta se zapravo dogovara.

    "Memorandum o razumevanju nije u ovom trenutku dostupan javnosti na insistiranje investitora. Suštinski, on sadrži zainteresovanost kompanije Lir da investira, odnosno otvori fabriku u Novom Sadu, gde bi zaposlili minimum 2.000 ljudi. To je najkraće što mogu da kažem", kaže gradonačelnik Miloš Vučević.

    "Još nije potpisan konačan dokument, mi smo još uvek u fazi usaglašavanja", kaže ministar privrede Željko Sertić.

    Komentarišući izjavu Vučevića da je zajedno sa njim potpisao memorandum od odgovara: "Ne znam za takav sled događaja, u smislu da je potpisan memorandum. Mi imamo potpisana neka preddokumenta, ali ne u klasičnom vidu memoranduma. A vi znate da memorandum sam po svojoj pravnoj suštini nije obavezujući dokument dok god ne potpišemo zvanični ugovor".

    Samo nekoliko minuta nakon izjave ministra, iz njegovog kabineta stiglo nam je pojašnjenje u kom se navodi da je dokument poslat na potpisivanje u Ameriku, a da je paraf stavio samo gradonačelnik Novog Sada.

    Veliki planovi za Novi Sad

    Prema pisanju Novosti, pokrajinska metrolopa uskoro dobija strategiju održivog razvoja grada od 2016. do 2020. godine, koju bi Skupština grada trebalo da usvoji do kraja meseca.

    Ukupno 163 značajna projekta, među kojima su i uređenje novih radnih zona, niz važnih infrastrukturnih objekata, centralni gradski prečistač otpadnih voda i regionalna deponija za odlaganje smeća.

    Trenutno je pri kraju javna rasprava o njenom nacrtu, a konačan predlog, koji će se naći pred odbornicima, utvrdiće Gradsko veće, kaže Marijana Dukić Mijatović, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, gde je nacrt i sačinjen.

    Ono što je u njemu stavljeno u prvi plan, jeste stvaranje uslova za velike proizvodne investicije, a time i otvaranje novih radnih mesta. Tu, pre svega, mislimo na kompletno uređenje radne zone "Sever IV", čijih 38 hektara smo zahvaljujući razumevanju Vlade Srbije od Republike dobili bez nadoknade.

    Takva zona je neophodna, čak i da u ovom trenutku nema sigurnih stranih investitora, a ima ih, kaže Dukić Mijatović. Reč je o američkoj multinacionalnoj kompaniji Lir, za koju će narednih meseci biti komunalno uređeno osam hektara zone "Sever IV" za novu fabriku, u kojoj će u 2016. biti obezbeđen posao za 2.000 radnika.

    Deo Strategije je i gradnja Veletržnice, Robno-transportnog centra, javne garaže na potezu Šafarikove i Uspenske, podzemne garaže u Ulici Modene, Fabrike vode na Petrovaradinskoj adi, prečistača otpadnih voda u Begeču, vodovoda i kanalizacije u Bockama…

    Grad će sve to i niz drugih objekata finansirati iz sopstvenog budžeta. Za dva veoma skupa, ali izuzetno značajna projekta (prečistač otpadnih voda i deponija)biće neophodno udruživanje sa zainteresovanim investitorima. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE