Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi `namet` za sve firme u Srbiji?

    Iako je Privredna komora Srbije od dobrovoljnih članarina prošle godine zaradila više od pet miliona evra, radna verzija Nacrta zakona o komorama predviđa ponovo obaveznu članarinu, čime bi se taj prihod bar udvostručio, piše Blic.

    Radna verzija Nacrta zakona o komorama uvodi ponovo obaveznu članarinu za sve privredne subjekte u Srbiji. Poslednje tri godine članarina je bila dobrovoljna, ali je PKS, bez regionalnih i pokrajinskih komora, čak i u tim uslovima po tom osnovu 2014. godine zaradila više od pet miliona evra.

    Imajući u vidu da je plan da to bude obaveza, treba očekivati da se taj prihod u najmanju ruku udvostruči, jer bi u tom slučaju 31.059 firmi, koliko ih trenutno ima u Srbiji, moralo da plaća taj izdatak.

    Osim toga, u kasu PKS trebalo bi da se sliva novac za članarinu iz svih pokrajinskih i regionalnih komora, koji će im se zatim po određenim kvotama i kriterijumima prosleđivati.

    Nacrtom nije određena visina članarine, o tome će odlučivati skupština PKS. Predsednik ove institucije Marko Čadež za Blic tvrdi da će iznos naknade ipak biti za trećinu manji nego sad, uz predlog da se plaća jedinstvena članarina PKS.

    Do sada su firme plaćale na primer regionalnoj, pokrajinskoj komori, pa na kraju PKS. Moj predlog je da se članarine oslobode novoosnovana, mikro i mala preduzeća, rekao je Čadež, ističući da je zakon rađen prema uzoru na austrijski.

    Radna verzija nacrta bila je predočena predstavnicima svih komora. Šta je od toga prihvaćeno i šta je ušlo u konačni nacrt zakona za sada niko ne zna. Jedan od glavnih zahteva je bio da komore ostanu sa pravnim subjektivitetom kako bi mogle da apliciraju za fondove EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE