Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lira tone, investitori beže iz Turske

    Turska lira se suočava sa najvećim godišnjim padom od 2008. godine i približava se novom rekordnom minimumu u odnosu na dolar, u vreme kada strani investitori uveliko beže iz Turske, piše američka agencija Bloomberg.

    Inostrani investitori su iz Turske ove godine povukli sredstva vredna 7,6 milijardi dolara, navodi Bloomberg uz konstataciju da je nakon eskalacije tenzija između Ankare i Moskve zbog ruskog vojnog aviona koji je Turska oborila u Siriji, poverenje investitora uzdrmano.

    Rusija je na obaranje aviona Su-24 odgovorila merama koje udaraju tursku privredu tamo gde je najviše boli, u turističku industriju i izvoz u Rusiju, navodi Bloomberg.

    Veliki spoljni dug čini Tursku osetljivom na promenu raspoloženja investitora, pogotovo u svetlu očekivanja da će SAD podići kamatne stope, što utiče na kurs lire i na turske državne obveznice, navodi ekonomista londonske kompanije Capital Ekonomics William Jackson.

    Strateg kompanije SEB u Stokholmu, Per Hamarlund, predviđa da će lira nastaviti da pada, a da će samo u decembru oslabiti 3,7 odsto u odnosu na dolar, na tri lire za dolar. Jackson veruje da će lira do kraja 2016. pasti čak 11 odsto.

    Turska lira je u septembru oslabila na rekordni minimum od 3,0752 lire za dolar, a potom je do 20. novembra ojačala osam odsto. Zbog prošlonedeljnog naglog slabljenja, međutim, njen pad od početka godine iznosi blizu 20 odsto.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE