Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Time izabrao Angelu za ličnost godine

    Najuticajniji evropski lider, Angela Merkel, proglašena je u izboru magazina Time za ličnost godine. Nemačka kancelarka izabrana zbog izazova sa kojima se suočila i uloge predvodnice Starog kontinenta.

    Njen politički stil je bio takav da ga nije bilo. Bez ukrasa, harizme, samo istančan osećaj za moć i naučnička predanost informacijama. Čak i nakon što je Merkelova postala kancelarka 2005. i tada komandovala četvrtom ekonomijom na svetu, ostala je potpuno dosadna – kako bi je što više potcenjivali, smatraju iz uglednog časopisa.

    Nemački analitičari nazvali su je Merkelvelijankom kada je nadmudrila, izolovala i prosto nadživela svakoga ko bi mogao da joj bude pretnja. Večito oprezna, ponosno je praktikovala ono što je Vili Brant nekada zvao Die Politik der kleinen Schritte (politika dečjh koraka), odnosno što u SAD zovu "vođenje otpozadi".

    Tri puta je ove godine pokretano pitanje da li Evropa može da nastavi da postoji, kao ambiciozni državotvorni i istorijski eksperiment, a Merkelova se već pokazala kao nezamenjivi igrač u vođenju evropske dužničke krize, vodila je zapadni odgovor prema Putinovom pohodu u Ukrajini.

    Grčki bankrot zapretio je samom postojanju evrozone, a migrantska kriza predstavljala je najozbiljniji izazov principu otvorenih granica. Konačno, tragedija u Parizu oživela nacionalistički refleks ka zatvaranju vrata, podizanju zidova i opštem nepoverenju.

    Svaki put je Merkelova reagovala. Nemačka je spasla Grčku, pod strogim uslovima. Prihvatila je izbeglice kao žrtve divljaštva radikalnog islama, a ne njegove nosioce. I poslala je trupe u borbu protiv Islamske države.

    Nemačka je potrošila poslednjih 70 godina isprobavajući protivotrove za njenu toksičnu nacionalističku, militarističku i genocidnu prošlost, ističe se u propratnom tekstu.

    Merkelova je isticala drugačije vrednosti – humanost, velikodušnost, toleranciju – kako bi demonstrirala da ogromna moć Nemačke može da se koristi za spasavanje, a ne uništavanje. "Ukoliko sada moramo da počnemo da se izvinjavamo zato što smo bili prijateljski nastrojeni u hitnoj situaciji, onda to nije moja zemlja", reči su nemačke kancelarke.

    Foto: Time

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE