Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BEZ RUKU I NOGU: Automobil kojim se upravlja mislima

    Kineski naučnici tvrde da su napravili prvi automobil kojim se upravlja isključivo mislima. 

    Tehnologiju upravljanja mislima smo do sada mogli samo da vidimo u naučno-fantastičnim filmovima ili serijama, ali danas možemo da je vidimo i u stvarnosti, tačnije u Kini.

    Ako je za verovati, naučnici Uiverziteta Nankai u lučkom gradu Tiandžin na severo-istoku Kine, nakon dve godine rada su uspeli da razviju su prvi kineski automobil koji se kreće isključivo preko ljudskog uma.

    Jedino što "vozač" mora da ima jeste oprema za očitavanje signala iz mozga, koja omogućava da se vozilo kreće napred, nazad, otključava ili zaključava, a sve to bez ijednog pokreta ruku ili nogu.

    Prema rečima istraživača Zhanga Zhaoa, oprema sadrži 16 senzora koji registruju EEG (elektroencefalogram) signale iz mozga vozača.

    Podaci se bežičnim putem šalju u kompjuter, a poseban program potom selektuje relevantne signale i prevodi ih, čime se omogućava kontrola nad vozilom. "Srž celog procesa je u obradi EEG signala, koja se obavlja preko kompjutera", rekao je on.

    Razvoj automobila je nadgledao profesor Duan Feng, a radi se o SUV vozilu Haval. Cilj ovog projekta je pre svega pomoći onesposobljenim ljudima da koriste automobile.

    On je naglasio da bi uskoro moglo biti moguće ukombinovati tehnologiju koja se kontroliše uz pomoć misli sa samovozećim automobilima, kao što je Google Self Driving Car (SDC).

    Prototip se trenutno može kretati samo napred i nazad, a za sada nema planova za serijsku proizvodnju.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE