Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    STRUČNJACI DIREKTNO: Prodaja Telekoma je pogubna

    Stručnjaci uputili apel Vladi Srbije da ne prodaje Telekom Srbije jer ta kompanija može da izdrži konkurenciju i da bude profitabilna. Vučić: Odluka o Telekomu u petak.

    "Pogubna bi bila odluka da se Telekom proda nekoj od stranih kompanija, odnosno investicionih fondova, uz obrazloženje da ne može da izdrži konkurenciju i da država nije sposobna da vodi tu kompaniju", navodi se u saopštenju koje su potpisali Aleksandra Smiljanić, profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i bivša ministarka za telekomunikacije, Jasmina Vujić i Predrag Petrović, članovi Akademije inženjerskih nauka Srbije.

    Oni su ukazali da premijer Srbije nije razgovarao sa stručnjacima o prodaji Telekoma, iako su oni skoro godinu dana tražili sastanak sa njim.

    U saopštenju se podseća da je Akademija inženjerskih nauka Srbije početkom godine uradila analizu koja je pokazala da Telekom nikako ne treba prodavati, a koja je, zajedno sa otvorenim pismom 210 vrhunskih stručnjaka iz Srbije i 11 zemalja u svetu, prosleđeno više puta Vladi, predsedniku Srbije i svim poslanicima.

    "Dozvolite stručnjacima da pomognu u budućoj optimizaciji poslovanja Telekoma, kao regionalnog lidera i jedne od najprofitabilnijih i strateški najvažnijih kompanija u Srbiji, koja je 2014. bila proglašena i za najvećeg regionalnog investitora. Šta bi nam rekli Pupin i Tesla?", navodi se u apelu poslatom Vladi Srbije.

    Za preuzimanje 58 odsto akcija Telekoma stiglo je šest ponuda, a odluka Vlade Srbije o najboljoj ponudi zavisiće ne samo od ponuđene cene već i od investicionog i socijalnog programa, saopšteno je ranije.

    Prema rečima premijera, za Telekom Srbije postoji jedna ozbiljna ponuda koja je, iako veća od one iz 2011. godine, i dalje niža od očekivane.

    Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra.

    Premijeru nije lako, ali odluku donosi u petak

    Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će odluku o eventualnoj prodaji Telekoma Srbija doneti u petak i naglasio da će ta odluka biti u najboljem interesu Srbije.

    Vučić je objasnio da u petak želi poslednji put da sasluša privatizacionog savetnika za domaćeg operatera, kompaniju Lazard. "To se dešava jer imamo različita mišljenja i procene među ministrima", rekao je Vučić.

    On je primetio da će verovatno "za promenu" on da bude kriv zbog odlaganja, ali i poručio svima da će odluka biti doneta u petak i da se spreme da "pucaju iz svog oružja".

    Vučić je istakao da će se nastojati da odluka, kakva god bila, biti doneta u najboljem interesu Srbije. "Nije lako takvu odluku doneti", konstatovao je premijer.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE