Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Ne povećavaju poreze, samo malo akcize`

    Budžet za 2016. godinu je dobar način da Srbija izađe iz 20 godina duge tranzicije, kaže ministar finansija Dušan Vujović i dodaje da će uštede biti ostvarene povećanjem akciza, ali i racionalizacijom u javnom sektoru.

    Gostujući u Dnevniku RTS, Vujović je rekao da je usvojeni budžet za 2016. godinu zasnovan na realnim projekcijama, gde će društveni proizvod u narednoj godini porasti za 1,75 odsto.

    "To znači da će se u velikom delu privrede, a pogotovo u privatnom sektoru, povećati plate, a samim tim i potrošnje. Povećanje od 1,75 odsto je duplo više nego ove godine, to je izlazak iz negativne stope rasta", napomenuo je Vujović.

    "Ovo je dobar put za Srbiju da izađe iz 20 godina duge tranzicije, iz 20 godina pokušaja da sprovedemo reforme, izađemo na čist put ekonomskog razvoja, rasta i boljitka", naglasio je ministar finansija.

    "Ovaj budžet je tesan i konzervativno planiran na strani prihoda, pošto i mi i MMF ne želimo da idemo više od onoga što je realno", ukazao je Vujović. Kaže da smanjenje deficita za 0,75 odsto znači da je plan da se smanji strukturni deficit, a prostor za uštede je u strukturnim merama prihoda, ma kolike one bile male.

    "Nećemo povećavati ukupno poresko opterećenje za privredu, za stanovništvo, ali ćemo strukturnim merama kao što su akcize, smanjivanje subvencija koje nisu opravdane povećavati taj prostor", istakao je Vujović i dodao da je racionalizacija u javnom sektoru drugi izvor.

    >>>>NEŠTO NE, NEŠTO DA: Zapošljavanje ne može, ali akcize mogu

    Kako je rekao, za otpremnine je planirano 15 milijardi. "Cilj je da oni koji žele da odu u penziju, dobiju otpremninu i da imamo mlađe, stručnije ljude", naglasio je Vujović.

    U Skupštini se jedna od najžešćih rasprava vodila o budžetu za AP Vojvodinu, kojoj po Ustavu pripada sedam odsto novca iz republičkog budžeta. Ministar je rekao da će Vojvodina, zapravo, dobiti 8,39 odsto u transferima.

    "Opozicija to ne želi da vidi. Vrlo je jednostavno – svi transferi koji pripadaju opštinama na teritoriji AP Vojvodine, svi prihodi koje AP dobija za namirivanje plata, novac za pruge i mostove, sve to ide u budžet AP Vojvodine", ističe Vujović.

    Kada je reč o odustajanju od prodaje Telekoma, ministar je rekao da Telekom neće izbeći restrukturiranje, unapređenje efikasnosti, menadžmenta, širenje, praćenje tehnologija u svetu traženje boljeg mesta na Balkanu.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE