Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    LAŽNI OPTIMIZAM: Preuveličani podaci o prosečnim prihodima?

    Domaćinstva u Srbiji u trećem kvartalu 2015. godine u proseku su imala prihode od 58.331 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku, dok iz Udruženih sindikata Sloga tvrde da ti podaci ne odgovaraju "potpunoj istini".

    Prosečni prihodi od 58.331 dinara nominalno su veći za 3,5 odsto nego u drugom kvartalu, a 0,8 odsto manji nego u prvom kvartalu, a podaci su dobijeni na osnovu ankete 1.636 domaćinstava.

    Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava na kraju septembra bili su 58.644 dinara i veći su nominalno za 1,4 odsto nego na kraju prvog polugodišta, a manji za 2,7 odsto u odnosu na prvi kvartal.

    Najveći udeo u raspoloživim sredstvima imali su prihodi iz redovnog radnog odnosa 46,8 odsto, penzije 30,7 odsto, prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova 6,8 odsto, naturalna potrošnja 4,5 odsto, ostala primanja od socijalnog osiguranja 3,3 odsto i prihodi van redovnog radnog odnosa 3,1 odsto.

    U ukupnoj ličnoj potrošnji domaćinstava izdaci za hranu i bezalkoholna pića činili su 35 odsto, za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva 15,6 odsto, za transport 10,7 odsto, za rekreaciju i kulturu 6,1 odsto, za ostale lične predmete i usluge 5,6 odsto, za komunikaciju 5,4 odsto, za odeću i obuću 4,8 odsto i za opremu za stan i tekuće održavanje 4,6 odsto.

    Igranje sa inteligencijom građana?

    Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su da podatak da su domaćinstva u trećem kvartalu u proseku imala prihode od 58.331 dinara ne odgovara "potpunoj istini" i da je objavljen sa ciljem "ulivanja lažnog optimizma pred novogodišnje praznike".

    Sindikat Sloga je ukazao da su podaci Republičkog zavoda za statistiku objavljeni, a da nije detaljno objašnjena metodologija izračunavanja, odnosno koji su sve parametri korišćeni i koliko je primanja članova jednog domaćinstva uključeno u ukupan zbir i anketiranje.

    "Ovako predočeni rezultati i prosek od 58.331 dinara po domaćinstvu ne odgovaraju potpunoj istini, imajući u vidu ukupno ekonomsko stanje u zemlji, nezaposlenost, prosečnu visinu plata i penzija, i minimalnu zaradu od jednog evra po radnom satu", saopštila je Sloga.

    Taj sindikat upozorio je nadležne u Republičkom zavodu za statistiku da se "ne igraju sa inteligencijom građana" i da ih ovakvim nepotpunim informacijama više ne ubeđuju da imaju više novca.

    "Kada pogledamo ovako šture podatke, ne možemo a da se ne zapitamo koji je interes da se oni plasiraju u javnost, osim ako se ne radi o namernom ulivanju nekakvog lažnog optimizma pred novogodišnje praznike i stvaranju iluzije da nam je kupovna moć veća", saopštio je sindikat.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE