Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    10 Bloombergovih najpesimističnijih scenarija

    Agencija Bloomberg sastavila je listu 10 najpesimističnijih scenarija za 2016. godinu, a u fokusu potencijalnih negativnih ishoda su ekspanzija ruske politike, populizam u Sjedinjenim Državama i migraciona kriza u Evropi.

    Prema prvom scenariju, "Putin vrti oko prsta Obamu" u procesu potpisivanja sporazuma za borbu protiv Islamske države i promoviše uslove koji odgovaraju Moskvi.

    Zajednički napori u okviru sporazuma zaustavljaju priliv izbeglica i skidaju ogroman teret sa leđa kancelarke Nemačke i drugih evropskih lidera, što dovodi do toga da Angela Merkel popušta pod pritiscima evropskog biznisa i pristaje da oslabi antiruske sankcije.

    Na ovaj način, Putin dobija sve što želi, učvršćuje svoj uticaj na Bliskom istoku i tera Evropu, najvećeg trgovinskog partnera Rusije, da mu izadje u susret, navodi Bloomberg.

    Prema drugom scenariju, Evropskoj uniji preti raspad zbog antimigrantskog raspoloženja. Teroristički napadi u Parizu uz neprekidni priliv izbeglica izazivaju političku krizu u Evropi. Angela Merkel je prinuđena da podnese ostavku, jer njenu politiku "otvorenih vrata" ne podržava niko iz njene partije.

    U isto vreme, Marine Le Pen, čija pobeda na narednim izborima u Francuskoj postaje sve izvesnija, pokreće talas populističkih raspoloženja koji prati porast ksenofobije i strah, što potkopava opšteevropske principe.

    Neprijatno iznenađenje, smatra Bloomberg, bila bi i pobeda Donalda Trampa među republikancima i njegovo dalje napredovanje na izborima za predsednika Sjedninjenih Američkih Država.

    Milijarder namerava da realizuje planove za transformaciju američkog poreskog kodeksa, jačanje oružanih snaga i pooštravanje migracione politike, do zabrane na ulazak u SAD muslimanima i izgradnju zida na granici sa Meksikom, preneo je Sputnjik.

    U pesimističke scenarije Bloomberga ulaze i eskalacija sajber napada na američke banke, slabljenje kineske ekonomije, izlazak Velike Britanije iz EU, pogoršanje klimatskih promena, napad Izraela na vojne objekte Irana, neredi u Latinskoj Americi i rast cena nafte zbog zauzimanja naftne infrastrukture džihadista na Bliskom istoku.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE