Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gorivo ne može jeftinije zbog državnih nameta

    Posle pada cene goriva u Austriji na ispod jedna evro, ali i ukupnog pada cene sirove nafte na svetskoj berzi za poslednjih godinu i po dana od 60 odsto, cene derivata u Srbiji pale su u proseku za oko 13 dinara.

    Nešto je više pojefitnio evro dizel od juna do danas za oko 18 dinara, ali da li gorivo na pumpama u Srbiji može biti još jeftinije?

    Ovo pitnje se postavalja tim pre što je Frans pres juče javio da je preračunato litar sirove nafte koštao 22 dinara. Trgovci gorivom kažu da Srbija ne može da bude Austrija, jer naša zemlja na svaku litru ovog goriva uzima 75,27 dinara.

    Iako se od Nove godine očekuju nove, više akcize na derivate, to ne mora obaveeno da znači da će gorivo u tom iznosu i poskupeti. Pogotovo, što se najavljuje dalji pad cene sirove nafte i u narednoj godini.

    U kojoj će se meri promene na međunarodnom tržištu reflektovati na maloprodajne cene to zavisi od zemlje do zemlje, od uslova poslovanja, a pre svega od fiskalne politike, kažu analitičari i dodaju da kada se izuzmu sve takse, razlike u kompanijskim cenama između zemalja su daleko manje nego što je razlika između maloprodajnih cena.

    Razlog više zašto gorivo u Srbiji ne može da bude još jeftinije je i činjenica da i kada se kupuje sirova nafte, ne kupuje se bilo koja, već tipa REB koja se kotira na berzi za 40 dolara.

    Priče o tome da je preračunato litar nafte vredeo 22 dinara, možed a važi za anfe koje su pune sumpora i iz kojihs e rparadom dobija mnogo više biutmena, mazuta, engo belih derivata koje se koriste kao pogonsko gorivo.

    Cena kvaltietnije nafte na berzama koje će se prodavati u januara ddoatno će poejftiniti, ali neće padati ispod 36 dolara za barel. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE