Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izvoz agrara u Rusiju 5 puta veći od uvoza

    Trgovinska razmena poljoprivredno prehrambenih proizvoda između Srbije i Ruske Federacije povećana je od 2005. do 2014. godine blizu 12 puta, s tim što je izvoz u Rusiju na godišnjem nivou dostigao pet puta veću vrednost od uvoza.

    Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin izrazili su zadovoljstvo ostvarenom spoljno-trgovinskom razmenom poljoprivredno prehrambenih proizvoda, koja iz godine u godinu beleži sve veći rast.

    "Od 2005. do 2014. godine razmena je povećana blizu 12 puta. Izvoz je uvećan 15,6 puta, a uvoz sedam puta. U 2014. godini izvoz iz Srbije u Rusiju iznosi 312 miliona dolara, a uvoz svega 60 miliona dolara. Time je stvoren suficit na srpskoj strani od 252 miliona dolara", navodi se u saopštenju.

    Ministarka i Čepurin, su uzimajući u obzir činjenicu i potencijale ruskog tržišta i proizvodne kapacitete Srbije, konstantovali da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje, kao i da je direktna posledica toga dobijanje dozvola za još pet objekata koji će plasirati robu u Rusiju.

    U saopštenju je navedeno da "Srbija ima ukupno 55 odobrenih objekata za izvoz na rusko tržište".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE