Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lagarde negira krivicu

    Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde pozvana je na suđenje u Francuskoj zbog umešanosti u isplatu 400 miliona evra francuskom biznismenu Bernardu Tapieu 2008. godine.

    Lagarde, koja je tada bila francuska ministarka finansija, negirala je krivicu i rekla da je tražila od advokata da ulože žalbu na odluku suda.

    Posle višegodišnje istrage, tužilaštvo je u septembru navelo da treba odustati od tužbe protiv nje, ali je Sud pravde Republike, koji je nadležan za članove vlade, odlučio da mora da odgovara u tom slučaju.

    Slučaj se tiče biznismena Tapiea koji je tužio francusku banku Credit Lyonnais zbog načina na koji je upravljala prodajom njegovog udela u kompaniji Adidas sredinom 90-ih. Uz odobrenje Lagarde, privatno arbitražno veće je presudilo da Tapie treba da dobije 400 miliona dolara kao naknadu.

    Odluka je dovedena u vezu s prisnim odnosom Bernarda Tapiea i francuske političke elite. Tapie je blizak tadašnjem predsedniku Nicolasu Sarkozyju. Kritičari navode da je dogovor bio isuviše darežljiv prema Tapieu na uštrb francuske države i da slučaj nije trebalo da ide pred privatno arbitražno veće, pošto je reč o državnoj banci.

    Velika suma koju je Tapie dobio bila je iznenađenje za mnoge i dovela u pitanje odluku veća. Posle više godina razmatranja, sud mu je ovog meseca naložio da vrati novac.

    Lagarde je u saopštenju navela da je "u tom slučaju uvek radila u interesu države i da je poštovala zakon", kao i da smatra da se protiv nje u tom slučaju ne može podići optužnica. Njeni advokati imaju pet dana da ulože žalbu.

    Istraga je počela pre nego što je Lagarde došla na čelo MMF.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE