Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TOLIKO NAM JE `DOBRO` da i Vojska preti štrajkom

    Vojni sindikat Srbije zatražio je hitan sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem zbog "nezakonitog rada ministara Bratislava Gašića i Aleksandra Vulina", najavivši proteste i štrajk glađu ukoliko do sastanka ne dođe.

    Kako se navodi u pismu upućenom premijeru, Gašić je potpisao nezakonit Pravilnik o naknadi putnih i drugih troškova i drugim primanja u Vojsci Srbije.

    To je, kako ističu, dovelo do umanjenja nadoknade za rad na terenu van mesta službovanja sa 50 odsto dnevnice na pet odsto bruto osnovice za obračun plata, stručna dežurstva smanjena su od 30 do 40 odsto.

    "Poređenja radi, stručna dežurstva u civilnom zdravstvu su značajno viša od onih u vojnim zdravstvenim ustanovama. Dnevnice od 150 dinara su potpuno adekvatne jer dva pripadnika Vojske Srbije na službenom putu mgu da kupe jednu pljeskavicu što će dovesti do boljih međuljudskih odnosa po onoj poznatoj frazi 'samo dobar drug deli sendvič sa drugovim'.

    Gospodine predsedniče Vlade, ubuduće vas molimo da nas ne štitite od MMF koji nije bio za povećanje plata u vojsci Srbije, jer da nije bilo povećanja plata ne bi bilo ni izmena aktuelnog pravilnika, koji je pritom donet krišom i na mala vrata bez učešća onih koji su po zakonu za to trebalo da se pitaju, a nisu", navodi se u pismu premijeru koje je dostavljeno i medijima.

    Ovaj sindikat takođe je, kao jedini reprezentativni predstavnik zaposlenih u VS i Ministarstvu odbrane, podneo Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti stava 5. člana 14. Zakona o Vojsci Srbije kojim se zaposlenima u Vojsci Srbije ne dopušta pravo na štrajk.

    Oni ističu da je to u suprotnosti sa Ustavom koji predviđa da pravo na štrajk može biti ograničeno, ali ne i zabranjeno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE