Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ključ konkurentnosti i privrednog rasta leži u inovacijama i obrazovanju

    Na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) održan je okrugli sto na kome su se razmenila mišljenja o strategijama za ubrzavanje privrednog rasta  i rešavanja problema koji se spominju u medijima i brojnim analizama. Na panelu su učestvovali ministar finansija Republike Srbije i profesor FEFA Dušan Vujović, direktor EBRD-a za Srbiju Daniel Berg, generalni direktor NCR Srbija i prvi potpredsednik Američke privredne komore u Srbiji Vladan Živanović i izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Violeta Jovanović. Moderator panela je bio profesor FEFA i predsednik odbora direktora Societe Generale banke, Goran Pitić. Učesnici panela su istakli pozitivne promene u srpskoj ekonomiji tokom poslednjih godina i po dana, ali i neophodnost kontinuiranog rada na daljem sprovođenju strukturnih reformi koje treba da pruže osnovu za održiv ekonomski rast. Izvršna direktorka NALED, Violeta Jovanović istakla je i neophodnost saradnje vlade, lokalne uprave i privrede i najavila novi, zajednički plan za suzbijanje sive ekonomije.

    Učesnici okruglog stola su otvorili razne teme, između ostalog i potrebu da se podrže ugrožene grupe, a zajedno su došli do zaključka da je ključ konkurentnosti u obrazovanju, s obzirom da je 50 odsto žena u ruralnim oblastima nezaposleno, kao i da značajan udeo nezaposlenog stanovništva ima samo osnovno i srednje obrazovanje. Vladan Živanović je na primeru NCR Srbija objasnio da uspeh i rast ne duguju stabilnosti i održivom okruženju već talentovanim i sposobnim ljudima. Obraćajući se studentima FEFA-e istakao je da učenje ne prestaje nikada u životu i da se ne plaše da koračaju putem koji žele, jer je mladalački period najbolje vreme za to.

    U diskusiji je apostrofiran značaj inovativnosti i kontinuiranog usavršavanja na svim nivoima – počev od nivoa pojedinca koji tako postaje konkurentniji na tržištu rada, preko kompanija koje na taj način mogu postati konkurentne na globalnom svetskom tržištu, do nosioca ekonomske politike koji treba da omoguće dalje unapređenje poslovnog ambijenta. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE