Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potvrđena pozitivna ocena MMF

    Bord izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda potvrdio je pozitivnu ocenu Srbiji nakon treće revizije aranžmana, čime je Srbiji stavljena na raspolaganje ukupna suma od oko 627 miliona evra.

    Predsedavajući u Bordu izvršnih direktora MMF i zamenik direktorke te institucije Min Žu rekao je tim povodom da program sa Srbijom daje dobre rezultate.

    "Ekonomija nastavlja da se oporavlja, na bazi jačanja javnih finansija, rešavanja strukturalnih slabosti i unapređivanju poslovne klime", rekao je Žu, upozorivši da rizici ostaju.

    Prema njegovim rečima, posvećenost punoj implementaciji programa je neophodna kako bi se postigli ciljevi i održala makroekonomska stabilnost, uspostavila održivost javnog duga i ojačao potencijal za rast.

    Kako je rekao, fiskalni rezultati koji su bolji od očekivanih za ovu godinu dozvoljavaju da se reše nagomilane obaveze iz prošlosti, ali i skromno i targetirano povećanje plata i penzija u 2016. godini.

    Istovremeno, da bi se okrenuo trend javnog duga, i da bi on krenuo da se smanjuje, zahteva strukturalno prilagođavanje od oko 1,5 odsto BDP u 2016. i 2017. "U tom smislu, druga faza optimizacije javnog sektora mora da se pripremi i primeni ekspeditivno", rekao je Žu.

    Prema njegovim rečima, da bi se poboljšao potencijal za rast Srbije, projekcije javnih investicija moraju da budu dobro planirane, kako bi se osiguralo da će ti projekti doprineti rastu, bez stvaranja prekomernog javnog duga.

    >>>>Javni dug povećan za 370 miliona evra

    "Fiskalna konsolidacija je obezbedila prostor za značajne monetarne olakšice", rekao je Žu i dodao da kontekst nestabilnog okruženja zahteva opreznu monetarnu politiku.

    MMF je pozdravio politiku Narodne banke Srbije, koja podrazumeva režim ciljane inflacije i fleksibilnog kursa.

    Žu je naveo da je napredak finansijskog sektora ohrabrujući, te da su završene specijalne dijagnostičke studije najvećih banaka u Srbiji snažno doprinele stabilnosti tog sektora.

    Dodao je i da će strategija za rešavanje nenaplativih kredita u Srbiji pomoći da se kanali za kreditiranje oslobode i da se smanje ranjivosti.

    "Implementacija i identifikacija strukturalnih reformi je ključna za smanjenje fiskalnih rizika i podršku kompetitivnosti i rastu", rekao je Žu, a navedeno je u saopštenju MMF.

    Kako je rekao, to je važno zbog preduzimanja odlučnije aktivnosti na implementaciji obaveza u oblasti velikih državnih preduzeća, posebno u oblasti energetike i saobraćaja, kao i blagovremeno rešavanje preduzeća u portfoliju Agencije za privatizaciju.

    Trogodišnji stendbaj aranžman iz predostrožnosti sa MMF zaključen je u februaru ove godine, a ukupna vrednost programa je oko 1,2 milijarde evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE