Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Želite li veći fond reči u engleskom? Počnite od danas!

    PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika

    Znam koje dve reči biste hteli da zamenite u svom engleskom vokabularu. Dosadilo vam je da ih stalno koristite i pomalo vas nerviraju, jer su tako elementarne i ne odaju utisak dobrog poznavanja engleskog.

    Bez sumnje, postoje daleko bolji načini da se na engleskom opišu ljudi, mesta, iskustva ili događaji od prideva GOOD ili INTERESTING. Međutim, uvek vam nedostaju baš te druge reči kojima biste na odgovarajući način nešto verno opisali.

    Ponudiću vam alternative za ova dva najčešće upotrebljavana prideva, a na vama je da prepoznate odgovarajuće prilike u kojima ćete iskoristiti neke od sledećih varijanti i time pokazati koliko, u stvari, dobro poznajete engleski.

    Vreme je da počnete da kreativno opisujete svet oko sebe i otkrijete lepotu raznolikog izražavanja na omiljenom nam stranom jeziku!

    Umesto GOOD ili INTERESTING upotrebite neke od sledećih prideva:

    EXCELLENT – ovaj pridev označava nešto odlično i visoko kvalitetno. Možete ga iskoristiti u svim situacijama kada hoćete nešto da okarakterišete kao VERY GOOD. Čak i na pitanje How are you? možete odgovoriti sa Excellent.

    PERFECT – kada je nešto bez mane, tj. flawless ili kada nešto u potpunosti odgovara situaciji ili nameni, opisaćete ga sa PERFECT. Kada vam neko predloži nešto sa čime se slažete, možete na to reći That’s perfect ili That sounds perfect.

    EXCEPTIONAL – upotrebom ovog prideva naglašavate da je nešto ili neko iznad proseka. Ovaj pridev ima formalni ton i dobro je upotrebiti ga kad hoćete da ostavite utisak dobrog poznavanja engleskog. The quality of this product is quite exceptional.

    OUTSTANDING – sličan prethodnom, ovaj pridev takođe opisuje nešto što odskače od većine, sa pozitivnom konotacijom. Kada preporučujete saradnike, dobro je opisati ih kao outstanding professionals, zasigurno ćete naglasiti njihov kvalitet.
    *Budite oprezni kada vam stigne outstanding bill – to nije izvanredan, već neplaćen račun (unpaid)!

    PLEASANT – dobra zamena za GOOD kada opisujete nešto u čemu uživate ili kada vam nešto ili neko prija. Poslovna večera It was a very pleasant evening, ili nova, ljubazna osoba u vašem timu He’s a pleasant young man, mogu biti odličan kontekst za upotrebu ovog prideva.

    FANTASTIC – ovo je vrlo „entuzijastična“ reč i zahteva takav kontekst. Može biti upotrebljena u ležernoj konverzaciji, ali i u vrlo formalnoj. Kada hoćete da naglasite kvalitet nekoga ili nečega, upotrebite baš ovaj pridev – It was a fantastic achievement!

    WONDERFUL – još jedna varijanta za živopisan opis ljudi, stvari ili situacija i možete je koristiti i u formalnim i u neformalnim situacijama. Vrlo efektan način zatvaranja razgovora pri susretu je It was wonderful to see you.

    TERRIFIC – kada je nešto VERY GOOD ili GREAT, može biti i TERRIFIC. To može biti nečija ideja, učinak ili situacija – She did a terrific job on this project. Međutim, u zavisnosti od reči koja sledi posle, TERRIFIC može označavati i nešto loše, kao u primeru terrific storm ili terrific explosion.

    Nema sumnje da su vam svi ovi pridevi itekako poznati. Međutim, koliko ih, zapravo, aktivno koristite u svakodnevnoj komunikaciji? Upravo na to sam i želela da vam skrenem pažnju.

    You are absolutely fantastic readers, thank you!

    Ako želite da vaš engleski bude još bolji pišite Mariji na [email protected] 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE