Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slučaj Marović ili kako od kuma napraviti svedoka saradnika

    Piše Milenko Vasović, novinar

    Svetozar Marović, nekadašnji predsednik zajedničke države Srba i Crnogoraca  dočekaće 2016. skromno i u krugu porodice. Nevolja je za Marovića što je mesto dočeka istražni zatvor i što su mu u pritvoru najbliži – sin Miloš i brat Dragan  –   i što niko ne može da garantuje da mu se u međuvremenu neće pridružiti već sasaslušavana čerka Milena ili strina Mirjana, pa tašta Dragica ili supruga Đurđina čiji se račun u švajcarskoj banci proverava.

    Svi se oni dovode u vezu sa sumnjivim radnjama u kojima je oštećena država Crna Gora.  Pa šta se to nas tiče reći će neki ovdašnji čitalac. E, i te kako nas se tiče! Usuđujem se da kažem da je za povlačenje Marovićeve porodice po crnogorskim zatvorima dobrim delom krivo i srpsko tužilaštvo.

    Sećate li se afere satelit? Zbog tog slučaja ostali smo siromašniji za preko 37 miliona evra. Ugovor o zakupu špijunskog satelita potpisao je tadašnji vojni ministar Aleksandar Davinić, uz saglasnost ili na mig pretpostavljenog Svetozar Marovića. Satelit nikad nije iznajmljen, jer nije nam ni trebao, novac je u sudskom sporu izgubljen, Davinić oslobođen optužbi, a vlasnici satelita (Izraelci) i posrednička firma sa Devičanskih Ostrva  uzeli novac.  Vlasnik ove firme izvesni Džefri Štajner, po svedočenju Davinića, bio je dobar Marovićev prijatelj.

    Nekako u isto vreme (2006/07), prema pisanju medija na švajcarskom računu Đurđine Đine Marović , supruge  Svetozarove, našlo se niotkuda 3,8 miliona dolara. 

    Da je zbog satelita otvoren postupak protiv Marovića, da je utvrđena njegova eventualna zasluga za pljačku građana Srbije i da je sankcionisan,  ove sadašanje afere zasigurno ne bi ni bilo. Tužilaštvo mora da deluje preventivno, da sačuva državnu imovinu, ali da sačuva i pojednica, od njega (pojednica) samog.

    Marovićev slučaj je mnogo poučan. Prvo ne možeš sve i ako si na Zevsovom mestu ili njegov zamenik. Jer svemu dođe kraj,  a kad se  kraj preklapa sa rešetkama kasno je za preispitivanje u stilu "šta mi je sve ovo trebalo". Stara mudrost kaže "ne sva jaja u istu korpu". Mudri ljudi neće ni da rade u istoj firmi sa ženom, a kamoli još da uvlače čitavu familiju u sumnjiv biznis. Ima li išta poraznije od toga da ti deca čame u zatvoru zbog onoga u šta si ih uvalio. Filmovi o mafiji nisu obrazac ponašanja nego primeri za nauk.  

    Neki mediji navode da je kum Marovića juniora pristao da bude svedok saradnik. Dakle, kad dođe do kraja sve ode na doboš – i imovina, i ugled, ako ga je bilo, i kumstva . Pa ima li veće bruke da ti kum ili, ne daj bože, strina i tašta budu svedoci saradnici.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE