Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NEMA JEFTINE VOŽNJE: Uber ne može u Srbiju

    Zakonodavstvo Srbije ne dozvoljava mogućnost da preduzetnik ili preduzeće obavljaju delatnost prevoza putnika ukoliko ne raspolažu odgovarajućim dozvolama i licencama.

    Tako ni kompanija Uber, koja je zainteresovana da njihova aplikacija bude dostupna i na tržištu Srbije, ne može da se registruje za obavljanje te delatnosti ovde, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

    Na zahtev Ubera, prošle nedelje je u Ministarstvu održan sastanak sa predstavnicima te kompanije, koja se bavi specificnim tipom prevoza u kojem korisnici vozilo naručuju putem aplikacije, a vozači nisu taksisti već ljudi koji žele da za odredeni procenat prevoze građane po svetskim metropolama.

    Predstavnici Ubera su rekli da su planovi kompanije, kada je reč o Srbiji, slični planovima za hrvatsko tržište gde, kako kažu, planiraju da prevoznicima ponude samo korišćenje internet aplikacije koja omogućava veću efikasnost taksi prevoznika.

    Kako su naveli, njihovu uslugu bi mogli da koriste isključivo profesionalni vozači, koji već imaju odgovarajuće licence za obavljanje te delatnosti.

    Resorno ministarstvo je na sastanku reklo da je spremno da razmotri svaku inicijativu za uvođenje aplikacija za organizaciju prevoza putnika, vodeći računa o najboljem interesu korisnika sa aspekta bezbednosti saobraćaja i lične sigurnosti.

    Prilikom eventualnog odlučivanja, vodiće se računa i o iskustvima drugih zemalja u primeni tog sistema pružanja usluga u drumskom transportu, navode u ministarstvu.

    Uber radi tako što se potencijalni vozač sa vozilom prijavi na sajt kompanije, i onda ona proverava da li vozilo i vozač odgovaraju standardima. Korisnik preko aplikacije na svom mobilnom telefonu određuje rutu vožnje, vozilo, a aplikacija mu sa računa onlajn skida iznos vožnje.

    Cena vožnje nije fiksna, zavisi od raznih parametara, ali je u svetu praksa da je u normalnim uslovima vožnja Uberom oko 25 odsto jeftinija od vožnje taksijem, a neki kažu da može biti i upola jeftinija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE