Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UN: Loše prognoze za Latinsku Ameriku

    Bruto domaći proizvod zemalja Latinske Amerike će pasti u ovoj godini više nego što se očekivalo, za 0,4 odsto, a dogodine se predviđa rast od tek 0,2 odsto, jer globalna ekonomska situacija ostaje kompleksna, objavila je Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija.

    Ovaj region je na putu da u 2015. godini registruje najgore ekonomske rezultate za poslednjih šest godina, dok ga u 2016. godini očekuju tek nešto bolje performanse, navela je Ekonomska komisija UN za Latinsku Ameriku i Karibe (ECLAC), a prenosi France presse.

    "Potrebno je obnoviti privredni rast i preokrenuti ciklus smanjenja investicija u kontekstu sporog globalnog oporavka i pada trgovine", izjavila je generalna direktorka te komisije Alicia Barcena.

    U prethodnim prognozama iz oktobra, ECLAC je predviđao pad BDP zemalja Latinske Amerike od 0,3 odsto u 2015. godini i rast od 0,7 odsto u narednoj godini.

    Komisija je, takođe, nagovestila još jednu godinu niskih cena latinoameričkih izvoznih sirovina, navodeći kao razlog neizvesnost u pogledu ekonomskog usporavanja Kine, jednog od ključnih trgovinskih partnera ovog regiona.

    Najteže posledice će, kako se navodi u izveštaju, osetiti Venecuela, koja će se naredne godine suočiti sa 7-procentnim padom BDP, kao i Brazil, koga čeka pad privrede od 2,0 odsto.

    Komisija UN je prepolovila i prognozu rasta privrede Argentine za 2016. godinu, na 0,8 odsto, imajući u vidu činjenicu da je novi predsednik Mauricio Macri pokrenuo sveobuhvatne reforme, uključujući ukidanje deviznih ograničenja, mera koja je podizala vrednost lokalne valute.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE