Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BRUS LI o manjku samopoštovanja: Dopuštamo drugima da nam kažu ko smo

    Stvarno samopoštovanje je uključivanje unutrašnjeg sistema vrednosti sa stvarima u svetu oko nas,”

    savetovala je En Diver Smit (Anna Deavere Smith) mladim umetnicima. Samopoštovanje je upravo ono što kinesko-američki umetnik, filozof, i reditelj Brus Li (Bruce Lee 27. novembar 1940. – 20. jul 1973.) istražuje u jednom od svojih dela, a koja su sakupljena u kolekciji – Artist of Life. To je  neprocenjiva štampana kompilacija njegovih, ranije neobjavljenih, privatnih pisama, beleški, eseja i pesama.

    U eseju “Strastveno stanje uma”, čije delove prenosi sajt „Brain Pickings“, Li je napisao:

    Možemo da proniknemo u druge jedino kada proniknemo u sebe. Nedostatak samosvesti čini nas vidljivim; duša koja samu sebe poznaje je neprozirna.
    … Da bismo postali drugačiji od onoga što jesmo, moramo da budemo svesni onoga što jesmo… Ipak, uočljivo je da su oni koji su najviše nezadovoljni sobom i koji najviše žude za novim identitetom, upravo oni koji imaju najmanje svesti o sebi. Okrenuli su se od neželjenog sebe i bez pravog pogleda na samog sebe. Rezultat toga je da najnezadovoljniji ne mogu ni da prikriju ali ni da postignu pravu promenu duše. Oni su transparentni, i njihove neželjene  osobine ostaju uprkos svim pokušajima da promene sebe.”

    Podsetimo se još jedne njegove životne filozofije:

    Manjak samopoštovanja, smatra Li, čini da dopuštamo drugima da nam kažu ko smo. (Učeći da to ne radimo jeste naša najteža i najvažnija životna lekcija):

    “Imamo više vere u ono što imitiramo, što želimo da budemo, nego u ono što zaista jesmo. Ne možemo imati osećaj apsolutne sigurnosti od svega što ima korene u nama. Najdirljiviji osećaj nesigurnosti dolazi od samoće; nismo sami kada imitiramo. To je zajedničko svima nama. Mi smo ono što drugi kažu da jesmo. Poznajemo sebe preko glasina.”

    Postoji nedoumica oko toga šta je ponos a šta samopoštovanje. Li daje krucijalnu razliku:

    “Ponos je osećaj vrednosti koji dolazi od nečeg što nije deo nas, dok samopoštovanje dolazi od postignuća i potencijala nas samih. Ponosni smo kada se identifikujemo sa imaginarnim sobom, lider, svetac, kolektivno telo imovine. Postoji strah i netolerantnost u ponosu, beskompromisnost i neosetljivost. Što je manje vere u sebe, veći je imperativ za potrebom da se bude ponosan. U jezgru ponosa je samo-odbacivanje.”

    Li ističe kako ponos može da bude i opasan. Kada je samopoštovanje nedostižno, pojedinac koji drži do svoje autonomije postaje veoma “eksplozivan entitet”. Taj pojedinac uranja u potragu za ponosom – koja je eksplozivna zamena za poštovanje. Sva društvena previranja i nemiri imaju svoje korene u krizi individualnog samopoštovanja, koje se odražavaju kada se mase ujedinjuju u potragu za ponosom.

    Brus Li smatra da su dela put do samopouzdanja i samopoštovanja.
    Uspostavljanje i održavane samopoštovanja je trajni zadatak i traži sve od svakog od nas. Moramo da dokazujemo naše vrednosti i opravdavamo sopstveno postojanje iznova, svakog dana. 

    Izvor: BIZLife/Brain Pickings

    Foto: Youtube/Printscreen

    Piše: N.V.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE