Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BIH: Gas svađa entitete

    Republika Srpska će možda razmotriti prekid transporta gasa sarajevskom preduzeću BH gas preko svoje teritorije, jer Federacija Bosne i Hercegovine ne dozvoljava banjalučkom Gas-Resu transport njihovog gasa preko teritorije Federacije.

    Banjalučki list Kako prenosi banjalučki list Nezavisne, direktor Gas-Resa Slobodan Puhalac rekao da je to preduzeće uputilo molbu BH gasu da omogući transport njihovog gasa preko teritorije FBiH kako bi se snabdeli kupci u Istočnom Sarajevu, a ujedno gas ponudio i potencijalnim kupcima u FBiH.

    "Odgovor BH gasa bio je negativan, jer je, kako su saopštili, po njihovoj važećoj Uredbi o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede on jedini nadležan za transport i snabdevanje gasom na prostoru FBiH i da u skladu s tim odbija Gas-Resu pristup transportnoj mreži", rekao je Puhalac.

    U preduzeću Gas-Res tvrde da je takav odgovor u direktnoj suprotnosti s Ustavom BiH, u kojem je istaknuto da entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala kroz BiH.

    Pored toga, oni naglašavaju da postupanje BH gasa krši pravila Energetske zajednice, čiji je potpisnik i BiH, koja garantuje slobodni pristup trećoj strani gasnoj infrastrukturi, što znači da je BH gas obavezan da omogući korišćenje svoje infrastrukture Gas-Resu.

    Gas-Res se nakon toga žalio i federalnom Ministarstvu energetike, a iz kog su odgovorili da žalba neće biti razmotrena dok se ne usvoji nova regulativa o gasu na nivou BiH. Za Puhalca ovakav odgovor je apsurdan.

    U nadležnom ministarstvu u FBiH upozoravaju da Ustav nije prekršen jer, kako tvrde, međuentitetska trgovina je u nadležnosti države BiH, pa je, kako objašnjavaju, do donošenja zakonske regulative na nivou BiH privremeno na snazi regulativa entiteta FBiH.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE