Od 2016. žene u penziji kad napune 61 godinu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od 2016. žene u penziji kad napune 61 godinu

  Od 1. januara 2016. godine stupaju na snagu nove odredbe za penzionisanja, po kojima se starosna granica za odlazak u penziju kod žena pomera za šest meseci, saopštio je danas Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

  Kako se navodi, naredne godine uslov za žene za odlazak u penziju je 61 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

  U Fodnu PIO su podsetili da se 2032. godine za žene postepeno pomeraju uslovi za starosnu penziju, da bi od te godine 65 godina života bio uslov za punu penziju.

  Za muškarce i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

  I muškarci i žene punu starosnu penziju mogu da ostvare sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

  Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 30. decembra, a zahtev za penziju su dužni da podnesu najkasnije 31. decembra, što mogu učiniti u filijalama Fonda ili poštom.

  Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2016. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža i najmanje 55 godina i osam meseci života, a ženama 37 godina staža i najmanje 55 godina života.

  U slučaju prevremenog penzionisanja, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života, a ukupan iznos umanjenja za prevremenu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

  Foto: pixabay

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE