Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Reuters predviđa još goru 2016.

    Godina na izmaku je, prema svim parametrima, za Evropsku uniju bila "kao iz pakla", ali bi sledeća mogla da bude još gora ako Britanci budu glasali za izlazak iz Unije, navodi se u analizi agencije Reuters.

    Geopolitički temelji Starog kontinenta nisu bili ovako uzdrmani još od pada Berlinskog zida i opšteg kraha komunizma širom istočne Evrope 1989. godine, navodi britanska agencija i dodaje da za razliku od kraja 20. veka, kada su potresi išli u korist Evropskoj uniji i ojačali je kao takvu, krize 2015. godine prete da učine upravo suprotno – razore Uniju i ostave je u modricama, utučenu i prepunu novih barijera.

    Pad gvozdene zavese doveo je u roku od dve godine do stvaranja jedinstvene evropske valute, a posle 15 godina i do širenju Unije na istok i NATO sve do granica Rusije, Ukrajine i Belorusije. Time se na neki način potvrdilo predviđanje Jean Monneta, prvog predsednika Evropske zajednice za ugalj i čelik, koji je rekao da će se ujedinjena Evropa izroditi iz kriza.

    Zbog ovogodišnjih "političkih i ekonomskih šokova" usled priliva izbeglica, grčkog duga, nasilja islamista i ruske vojne akcije doveli su do ponovnog uvođenja graničnih kontrola u mnogim mestima, jačanja desničarskih i antievropskih političkih snaga.

    Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske komisije upozorio je da je šengenska zona ugrožena i da evro najverovatnije ne bi preživeo ako bi se unutrašnje granice zatvorile.

    Razdor u EU oslikava se i u prkosu prema Angeli Merkel, nekrunisanoj kraljici Unije. Ona nije našla na veliku podršku svojih EU partnera po pitanju podele tereta oko prijema izbeglica, a većina je insistiralana na zatvaranju spoljnih granica EU umesto na prihvatu izbeglica.

    Jedan od problema koji će se najverovatnije pogoršati u sledećoj godini jeste taj što su glavni evropski lideri politički slabi i toliko preokupirani problemima u svojim zemljama da nisu u stanju da pokrenu potrebnu kolektivnu akciju, navodi Rojters.

    Britanija sve više teži izlasku iz EU, koja očigledno ne želi da ispuni uslove koje je London postavio u želji da dobije povlašćeniji status u odnosu na ostale članice. Ukoliko druga naveća ekonomska i vojna sila Evrope prva napusti EU brod, to bi bio jak i bolan udarac koji bi odjeknuo u svetskim okvirima.

    "Brexit" bi mogao da pokrene zahteve za održavanjem referenduma i u drugim zemljama – od Poljske do Danske.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE