Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UMBERTO ECO: Neprocenjivi saveti za pisce (i one koji bi to hteli da budu)

    Ako mislimo da je naš čitalac idiot, ne bi trebalo da koristimo retoričke figure, ali ako ih upotrebite i osećate da treba da ih objasnite, onda esencijalno smatramo čitaoca idiotom. Zauzvrat, on će se osvetiti autora nazivajući ga idiotom.Umberto Eco

    Umberto Eco je neiscrpna inspiracija, i vrlo plodan pisac. U knjizi koju je pripremio za svoje studente „How to Write a Thesis“, a koja je zamišljena kao akademska pomoć za studente književnosti, Eco daje savete za sve pisce, i one koji bi to hteli da budu. 

    Dok u knjizi opisuje ceo proces pisanja – od biranja teme do sprovođenja istraživanja, planiranja i revizije – u jednom delu Eco daje najdirektnije savete o pisanju, a prenosi ih sajt BrainPickings.org.

    Nisi Proust. Ne piši duge rečenice. Ako ti dolaze na pamet, zapiši ih, ali ih prekidaj. Ne plaši se da ponovljaš subjekat dva puta, i kloni se previše zamenica…

    … Pseudo pesnik koji piše svoju tezu u poeziji je jadan pisac (i verovatno loš pesnik). Od Dantea do Eliota, kada avangardni pesnici žele da govore o svojoj poeziji, pišu u čistoj prozi.

    Eco onda postavlja pitanje: „Da li si pesnik? Onda ne juri fakultetsku diplomu.
    (Veliki pisac proze William Styron je verovao da je visoko školstvo traćenje vremena za sve pisce.)

    Počinjite nove redove često. Radite to kada je potrebno, i kada tempo teksta to zahteva, ali što češće to bolje.“

    U sledećem savetu, koji je mogao da nazove „Nisi Hemingway“, Eco ohrabruje studente da traže mišljenje i kritiku od svojih mentora, i upozorava:
    Ne izigravaj usamljenog genija.

    Eco piše i o lošim navikama pisca amatera:

    Izbegavaj znak uzvika da naglasiš izjavu. To nije primereno u kritičnom eseju… Dozvoljeno je jednom ili dvaput, ako je cilj da učinite da čitalac iskoči iz stolice i da mu obratite pažnju na žestoke izjave poput: „Obrati pažnju, nikad ne čini ovu grešku!“ Efekat će biti jači ako jednostavno kažete važne stvari.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE