Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ispituje se spajanje Imleka i Niške mlekare

    Komisija za zaštitu konkurencije Srbije je, po službenoj dužnosti, nastavila postupak ispitivanja spajanja beogradskog Imleka i Niške mlekare.

    Kompanija Imlek je krajem oktobra saopštila da je potpisala ugovor o kupovini sto odsto vlasništva Niške mlekare, a za tu koncentraciju potrebno je odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije.

    Prema rečima Komisije, utvrđeno je da bi kupovinom Imlek učvrstio svoj položaj na tržištima otkupa sirovog kravljeg mleka, proizvodnje i prodaje mleka i mlečnih proizvoda, budući da su Imlek i Niška mlekara direktni konkurenti, a Imlek najsnažniji učesnik na tim tržištima.

    "Komisija će zato u ispitnom postupku dodatno oceniti sve zakonom propisane kriterijume na osnovu kojih se utvrđuje dozvoljenost koncentracije, a ne samo strukturu relevantnih tržišta i položaj učesnika u koncentraciji na njima", ističe se u saopštenju Komisije.

    Imlek posluje u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a otkupljuje mleko od 3.800 proizvođača. Niška mlekara je među pet najvećih mlekara u Srbiji, a mleko otkupljuje od oko 20.000 seoskih domaćinstava.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE