Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zbog ovoga trošimo više nego što zaradimo

    U Srbiju je za prvih devet meseci ove godine stigla 2,1 milijarda evra doznaka iz inostranstva, što je 9,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

    Centralna banka procenjuje da će se pozitivna kretanja zadržati i da će na nivou godine po ovom osnovu priliv biti 2,6 milijardi evra. Najveći deo novca dolazi iz zemalja u kojima je naša dijaspora najveća, odnosno iz Nemačke (23 odsto), Švajcarske (15 odsto) i Austrije (11 odsto).

    Prema podacima NBS, u toku 2015. godine registrovan je priliv doznaka iz 199 zemalja. Među udaljenijim zemljama sa značajnijim prilivima izdvajaju se Sjedinjene Američke Države, Rusija, Australija i Kanada.

    Podaci Svetske banke pokazuju da bar jednog člana porodice u inostranstvu ima 23 odsto stanovnika naše zemlje, a prema jednom istraživanju, 11 odsto je izjavilo da ima povremene ili redovne prihode od rođaka iz sveta, kaže ekonomista Mlađen Kovačević.

    Iz inostranstva familija pomaže oko 800.000 ljudi. Od 2001. do danas doznake naših ljudi, po pravilu su najredovnije i najobilnije u odnosu na sve druge donacije i prilive. Naši gastarbajteri poslali su lane oko 2,6 milijardi evra. Za poslednjih 15 godina, u proseku smo trošili za petinu više nego što smo zarađivali zahvaljujući i tim doznakama.

    Samo po osnovu takozvanih tekućih transfera, u kojima dominiraju doznake, od 2001. do 2012. u neto iznosu stiglo je više od 34 milijarde evra, kaže Kovačević. Poređenja radi, na ime stranih direktnih i portfolio investicija u tom periodu inkasirali smo znatno manje, oko 19,5 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE