Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dan odluke u Hrvatskoj: Novi mandatar ili novi izbori

    Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas poslepodne će održati poslednji krug konsultacija o mandataru, posle kojeg će se znati hoće li mandat za sastavljanje vlade dobiti kandidat desne Domoljubne koalicije i Mosta ili će se ići na nove izbore.

    Očekuje se da će predsednica oko 18.00 saopštiti odluku.

    Ovakav rasplet usledio je posle potpuno neočekivane jučerašnje odluke Mosta da prekine pregovore s levom koalicijom Hrvatska raste okupljene oko Socijaldemokratske partije (SDP) i to kada se činilo da su blizu postizanja dogovora o lideru Mosta Boži Petrovu kao mandataru.

    Posle konsultacija kod predsednice Hrvatske, Petrov je priredio novo iznenađenje u pregovorima o formiranju vlasti rekavši da prekida pregovore sa SDP-om, jer je navodno leva koalicija dok su trajali pregovori pokušala da nagovori neke njihove poslanike da u slučaju da pregovori između dve strane ne uspeju, podrže šefa SDP i dosadašnjeg premijera Zorana Milanovića kao mandatara.

    Milanović je odbacio optužbe i ; naglasio da je podrška Petrovu kao mandataru bila iskrena. On je ocenio da je reč o "obaveštajno-policijskoj operaciji" Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koja vodi desnu koaliciju.

    Iako je do tada pregovarao s SDP, Petrov se sinoć zajedno s liderom HDZ Tomislavom Karamarkom pojavio na dodatnim konsultacijama kod predsednice na kojima su zatražili 24 sata za dogovor o mandataru. Predsednici su pokazali potpise 78 poslanika da bi pokazali da će u slučaju dogovora imati većinu za sastavljanje vlade.

    Lider SDP Zoran Milanović još nije komentarisao izvesnu koaliciju Mosta i HDZ, ali je predsednica Hrvatske narodne stranke koja je deo leve koalicije, Vesna Pusić ocenila da je "očito da je sve bio samo manevar kojim je Božo Petrov hteo da dođe do toga da natera 15 poslanika Mosta da daju svoj potpis za HDZ, a sve ostalo je bila samo igra".

    "Mesec i po je maltretirao celu naciju ne bi li prisilio svih 15 ljudi iz Mosta da potpišu za HDZ", napisala je Pusić na svom Fejsbuk profilu.

    Most ima 15 poslanika, a HDZ 59, s tim da su im potpise dala dva poslanika stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i poslanica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj. Pretpostavlja se da imaju i potpis poslanika srpske manjine Mirka Raškovića, koji je izabran na listi Samostalne demokratske srpske stranke s kojom se u međuvremenu razišao jer je ta stranka podržala vladu leve koalicije.

    Pregovori o formiranju vlade u Hrvatskoj koji traju mesec i po dana puni su preokreta, a vodeće stranke u zemlji, HDZ i SDP, nekoliko su puta menjale stavove kada je reč o zahtevima Mosta za formiranje tripartitne vlade koju bi vodila nestranačka osoba ili predstavnik Mosta.

    Bez podrške poslanika Mosta nije moguće sastavljanje nove vlade, odnosno vodeće stranke ne mogu da dođu do potrebnih 76 potpisa podrške poslanika.

    Foto: Beta Hina

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE