PREKRŠAJNE KAZNE ZA STUDENTE: Nema više plagiranja radova i varanja na ispitu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PREKRŠAJNE KAZNE ZA STUDENTE: Nema više plagiranja radova i varanja na ispitu

  Najvažnija promena u novom pravilniku o disciplinskoj odgovornosti studenata je to što će se plagijat seminarskih, diplomskih i doktorskih radova naći na listi prekršaja.

  Spisak prekršaja je duži: Polaganje ispita umesto drugog, varanje na ispitu uz pomoć bubice, uništavanje imovine fakulteta, neovlašćeno forokopiranje udžbenika radi prodaje, korišćenje elektronskih uređaja biće zabranjeno, a kazna će zavisiti od jačine prekršaja.

  Senat Univeziteta u Beogradu na sledećoj sednici odlučivaće o Pravilniku o postupku utvrđivanja plagijata, autoplagiranju, izmišljanju rezultata i krivotvorenju, Kodeksu profesionalne etike BU i Pravilniku o postupku pripreme i uslovima za odbranu doktorske disertacije.

  Podsetimo, juče je u Narodnoj skupštini usvojen amandman o uvođenju principa akademske čestitosti koji su podneli predstavnici Nove stranke, Zoran Živković i Vladimir Pavićević.

  Amandman glasi: "Kodeks definiše principe integriteta u naučnoistraživačkom radu u cilju očuvanja dostojanstva profesije, razvijanja i unapređivanja moralno – etičkih vrednosti, zaštite vrednosti znanja i uvažavanja i podizanja svesti o odgovornosti istraživača u naučnoistraživačkom radu, uz poštovanje principa akademske čestitosti".

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE