Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TV taksa će se plaćati samo godinu dana

    Takse za Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine, koje će iznositi 150 dinara i naplaćivaće se kroz račun za struju, oslobođene su poreza na dodatu vrednost i važiće samo godinu dana.

    Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je predlog Zakona o privremenom uređivanju naplate takse za javni medijski servis koji predviđa da taksa iznosi 150 dinara i da se naplaćuje kroz račun za struju, privremeni zakon koji će važiti godinu dana.

    "Ovo je privremeni zakon, samo godinu dana. Na ovih 150 dinara se ne primenjuje PDV", rekao je Sertić u Skupštini Srbije tokom rasprave o amandmanima na taj zakon.

    Predlogom zakona predviđeno je da se taksa na taj način i u tom iznosu naplaćuje od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2016. godine. Sredstva uplaćena na teritoriji Vojvodine 70 odsto se uplaćuju za RTV, a 30 odsto za RTS.

    U obrazloženju zakona je navedeno da je cilj naplate takse otklanjanja okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad i funkcionisanje javnih medijskih servisa i obavljanja njihove osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa.

    Sredstva dobijena od takse za javni medijski servis i četiri milijarde dinara, koliko je inače izdvojeno iz državnog budžeta, utvrđuju se, kako je navedeno, u funkciji obezbeđivanja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE