Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kinezi počeli velike investicije na Jamajci

    Kina je izgradnjom autoputa na Jamajci u vrednosti od 600 miliona dolara počela velike investicije u toj karipskoj državi, piše The Guardian.

    Autoput s četiri trake u dužini od 67 kilometara preko severnog dela Jamajke smanjiće putovanje od Kingstona do turističkog mesta Očo Rios s dva sata na 50 minuta.

    Put treba da bude završen početkom sledeće godine, a Kina je za investiciju od 600 miliona dolara dobila zemljište uz put za izgradnju tri luksuzna hotela s 4.200 soba.

    To je do sada najveća kineska investicija na Jamajci, ali ne zadugo, pošto Kinezi planiraju izgradnju velike luke za 1,5 milijardi dolara. Oba projekta, međutim, prate kontroverze.

    Mada je na Jamajci, kojoj je Međunarodni monetarni fond nametnuo štednju i gde je siromaštvo udvostručeno od 2007. godine, dolazak kineskih investicija viđen kao nada za spas ekonomije, sindikati tvrde da će ta ulaganja malo pomoći izlasku Jamajčana iz siromaštva, pošto sve radove izvode Kinezi.

    S druge stane, postoji zabrinutost oko izgradnje luke pošto su ostrva Gout i Litl Gout, gde bi Kinezi trebalo da naprave luku za velike teretne brodove, zaštićene ekološke lokacije na kojima žive ugrožene vrste ptica, riba i reptila, piše Gardijan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE