Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    8 najvećih biznis skandala 2015. godine

    Svi prave greške, ali kada to čine velike kompanije, onda rizikuju privatnost, bezbednost, pa čak i živote ljudi. Ova godina beleži veliki broj korporativnih propusta, mnogi su bili nenamerni, dok su neki od njih kompanijama stavile do znanja da moraju da se pozabave svojom etikom.

    Evo liste najvećih grešaka, skandala i prestupa iz sveta biznisa objavljenih na sajtu Inc.com.

    1. Toshiba i skandal u računovodstvu
    U nastojanju da ispuni agresivne profitske ciljeve postavljene od strane rukovodilaca, Toshiba je izmislila finansijske rezultate. Kompanija je priznala da je veštački podizala svoju zaradu u periodu od preko sedam godina za skoro dve milijarde dolara.

    2. FIFA i RICO problem
    Ove godine, u svetu se pročula dugo sumnjiva vest da FIFA ima problema sa institucionalnom korupcijom. Tokom dva talasa hapšenja, u maju i decembru, američki istražitelji podneli su prijavu protiv FIFA organizacije, optužujući je za uzimanje mita.

    3. Slučaj Goldman Sachs
    U oktobru, investiciona firma Goldman Sachs kažnjena je sa 50 miliona dolara jer nije nadzirala zaposlenog koji je navodno koristio poverljive informacije o propisima u korist klijenta.

    4. Prljavi posao nafte i gasa
    U novembru, 44 ljudi i devet različitih naftnih i gasnih kompanija u Njujorku optužene su za korupciju i prevaru. Okružno tužilaštvo na Menhetnu, tvrdi da su kompanije ukrale i preprodale  ulje za grejanje u vrednosti od 34 miliona dolara. Podaci govore da su kupci oštećeni od strane kompanije za čak 10 odsto nafte za koju su verovali da su kupili.

    5. Hakovanje dečijih ličnih podataka
    Vtech, proizvođač igračaka koji pravi kompjutere i tablet računare za decu, bio je žrtva masivnog hakovanja u kojem je otkriveno i ukradeno 6.4 miliona dečijih podataka  i 4.8 miliona podataka odraslih ljudi. Kompanija, locirana u Hong Kong-u, čuvala je imena, kućne adrese, fotografije na vrlo osetljivim serverima. Srećom, umesto da prodaje podatke ili traži otkup, haker ih je odneo štampi kako bi Vtech poradio na pitanju bezbednosti.

    6. Exxon Mobil namerno obmanjuje javnost o klimatskim promenama
    Osamdesetih i ranih devedesetih, Exxon je imao timove naučnika koji su proučavali globalno zagrevanje na Arktiku. Naučnici su zaključili da opasnost od zagrevanja preti kompaniji, ali uprkos tome, Exxon rešava da pokrene višemilionski vrednu kampanju, koja se bavi pitanjem klimatskih promena i sve to u cilju pojačanja profita kompanije.

    7. Volkswagen prevara na emisionim testovima
    Agencija za zaštitu životne sredine, u septembru uhvatila je kompaniju Volkswagen u ogromnom skandalu. EPA otrkriva da su dizel motori (prodavani na američkom tržištu) imali ugrađen softver koji im je omogućavao da lažno prođu emisione testove. Volkswagen je potvrdio da je namerno varao na testovima i otkrio 11 miliona automobila koji su opremljeni uređajima koji su uključivali kompjuterski sistem za punu kontrolu izduvnih gasova

    8. Turing Pharmaceuticals podiže cene
    Direktor kompanije Turing Pharmaceuticals, Martin Shkreli, otkupio je prava na lek Daraprim. Lek tretira retke infekcije kod pacijenata koji imaju HIV/AIDS, a nakon otkupa cena je povećana sa 18 na 750 dolara. Bivši menadžer hedž (hedge) fondova rekao je da je bio pod pritiskom odbora kompanije da učini kompaniju još profitabilnijom. Ipak, povećanje cena i neotesano ponašanje direktora, bili su prava PR noćna mora za kompaniju i Shkreli je dobio titulu „najomraženijeg direktora na svetu“.

    Podsetimo se i velikog skandala Ashley Madison – Nepoznati hakeri provalili su bazu sajta koji organizuje vanbračne prevare “Ashley Madison” od preko 36 miliona korisnika. Imena, adrese, seksualne sklonosti korisnika ugledale su svetlost dana, a dvoje je zbog toga izvršilo samoubistvo.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE